2017 m. spalio 3 d., antradienis

Šunys meilę supranta kitaip

© Ugnė Nedzinskaitė, pagal Jaymi Heimbuch „Why dogs don`t like to be hugged“

Parodyti savo augintiniams, kaip juos mylime – puiku, bet apkabinimai patinka ne visiems šunims. Vieni akivaizdžiai parodo to nemėgstantys, kiti „susilaiko nuo komentarų“, tretiems patinka tik šeimininko, bet ne svetimų žmonių, prisilietimas...




Gal jie mūsų nemyli?
Jei šuniui nepatinka jūsų glamonės, tai dar nereiškia, kad jis jūsų nemyli. Apkabinimas žmogui – nuoširdžiausias būdas išreikšti savo jausmus, todėl priešingą elgesį sunku suprasti.

„Pažiūrėkite į mažus vaikus. Tokius mažus, vargiai pastovinčius ant savo mažų kojyčių, – sako McConnel. – Kaip jie apsiveja rankutėmis vienas kitą... Tai išraiška to, kas mes esame, ir to, ką darome. Kai sakome žmogui, kad jo šuniui nepatinka būti apkabintam, kažkuri pirminė, limbinė žmogaus smegenų dalis „nustemba“: ar jis manęs nemyli?

Šunys mus myli, bet myli šuniškai, kaip ir mes juos mylime žmogiškai. Mes tik esame dvi skirtingos rūšys, stebuklingai susiejusios savo gyvenimus. O tūkstančiai bendros evoliucijos metų nepanaikino tų milijonų metų, kai šios dvi rūšys vystėsi atskirai.

Jei vedatės savo šunį į parką ar svečius, kur jis gali žaisti su gentainiais, ar atkreipėte dėmesį, kaip šunys pasitinka vienas kitą?

Snukio ar pasturgalio uostymas, uodegos vizginimas, žaismingas nusilenkimas ir... jokių apsikabinimų.

„Šunys turi tik jiems būdingus pasisveikinimo ritualus ir nė vienas jų nepanašus į priekinės galūnės uždėjimą ant kito šuns pečių. Letenų užkėlimas ant kito šuns reiškia viršenybę. Tai gali būti siejama su socialiniu statusu ar konkurencija, bet paprastai taip besielgiantis šuo stengiasi kontroliuoti kitą“,– teigia McConnel.

Toks elgesys būdingas ir šunims žaidžiant. Dažniausia taip elgiasi šunys, norintys kitus šiek tiek įbauginti, nuolat lipdami jiems ant pečių arba bandydami prispausti. Tai nebūtinai agresyvus, tačiau siekiantis kontroliuoti elgesys.

Primatams, taigi, ir mums, apkabinimas reiškia prieraišumą, tačiau šunims ir jų giminaičiams ant pečių užkeltos letenos reiškia kontrolę.

Kaip šuo vertina apkabinimus, galima spręsti iš jo „kūno kalbos“. Jeigu sustingsta, užsičiaupia, apsilaižo, vadinasi, sunerimo, ir jam tai nėra malonu.

Ką šunys „galvoja“ apie apkabinimus?
Jei šuo prisišlieja prie jūsų, galima sakyti, kad glamonės ir apkabinimai jam patinka. Jei atsikelia ir pasišalina – apkabinimai jam džiaugsmo neteikia.

Apkabinimas reiškia, kad jūsų ar kito asmens veidas priartėja prie aštrių dantų, todėl svarbu žinoti, kaip šuo reaguoja į šeimininko apkabinimą ir kaip – į nepažįstamo žmogaus glamones.

Jei šuo sunkiai toleruoja apkabinimus, netinkamu metu apkabintas gali grybštelėti. Laimei, šunys savo mintis išreiškia pakankamai aiškiai – tereikia „skaityti“ jų kūno kalbą.

Galima pratinti prie apkabinimų
Susiekite apkabinimus su kažkuo, ką šuo mėgsta. Atsisėskite šalia augintinio, padėkite ranką ant nugaros. Kartokite kelis kartus, šunį vis apdovanodami. Tada labiau apglėbkite šunį ir duokite skanėstų. Dar šiek tiek – ir vėl skanėstų.

Jei norite, kad šuo priprastų būti apkabinamas kitų žmonių, tai turi daryti kiti žmonės. Būtina laiku reaguoti, jei situacija taptų grėsminga. Geriausia to mokyti dar mažą šuniuką.

Prireiks daug laiko ir skanėstų – juk pratiname šunį prie veiksmo, kuris prieštarauja jo rūšies socialiniams instinktams.

Šunys skirtingi. Netgi labai draugiškų šunų veislių atstovai, tokie kaip Labradoro ar auksaspalviai retriveriai, gali skirtingai reaguoti į apkabinimus.

Tačiau pamatykime pasaulį šuns akimis ir, jei norime būti geriausiais savo šuns draugais, pirmiausia išsiaiškinkime, kada, kaip ir kieno apkabinimus jis mėgsta.

1 komentaras:

  1. pagaliau geras tekstas (aisku dar reiketu tiksliai aprasyti gyvunu kuno kalba), tik yra vienas bet... nereikia jokiu pratinimu prie apsikabinimu, reikia elgtis pagal sunio charekteristika, yra sunys, kurie aplamai nesiglaudzia prie zmoniu ir reikia su tuo sutikti, nebandyti kazka keisti, nes tai nesutinka su jo prigimtimi, antropomorfizacja (gyvuno suzmonejimas) - tai blogiausias auklejimo metodas.

    AtsakytiPanaikinti