2017 m. gruodžio 5 d., antradienis

Šuns kūno kalba: „pasiklydę vertime“

© Gabija Vyšniauskaitė

Šuns šeimininkas anksčiau ar vėliau išmoksta šuns kūno kalbos abėcėlę – atpažįsta augintinio nuotaiką bei ketinimus pagal ausų ir uodegos padėtį, kūno pozas.
Tačiau keletą šuns kūno kalbos ženklų žmonės interpretuoja neteisingai. Kad „nepasiklystume vertime“, būtent apie šiuos ženklus ir pakalbėkime.





Vizgina uodegą

Jeigu paklausite, ką reiškia, kai šuo vizgina uodegą, jums tikriausiai atsakys: laimingas gyvūnas! Viena vertus, tai visai teisingas atsakymas. Kita vertus, kaip ir kitais šuns kūno kalbos atvejais, uodegos vizginimą derėtų vertinti bendrame kontekste.

Gali būti, kad šuo vizgina uodegą, nes yra bailus ir nuolankus – tokiu atveju uodega vizginama pabrukta, šuo dažnai laižosi lūpas, vengia akių kontakto su žmogumi ar kitu gyvūnu, žiūri žemyn, „nusižemina“. Jeigu šuo itin jautrus, gali šlapintis po savimi, bandyti pabėgti nuo stresą keliančio objekto.

Žiovauja

Ne kartą teko matyti, kai šuo, nesuprasdamas, ko iš jo nori šeimininkas, nusižiovauja. Pastarasis įsižeidžia – „Reksui dresūra tokia neįdomi, kad jis net žiovauja! Pats kaltas, skanėsto šiandien negaus.“

Tačiau Reksas žiovauja nevalingai. Tai, kas žmogaus kūno kalboje dažnai laikoma nuobodulio ar mieguistumo išraiška, šunims reiškia nusiraminimą. Todėl nereikėtų stebėtis, kad dresūros užsiėmime Reksas žiovavo – nesupratęs, ko iš jo nori šeimininkas, jis bandė nusiraminti, tačiau vietoje aiškesnių nurodymų ir pagalbos, sulaukė neadekvačios šeimininko reakcijos.

Kaip ir uodegos vizginimo atveju, žiovulys „reikalauja“ konteksto – jeigu šuo pakirdo iš miego arba yra pavargęs, jis žiovauja – yra mieguistas. Kitais atvejais tai tikriausiai bus nusiraminimo signalas, dažnai lydimas lūpų laižymosi, „žeminimosi“ prieš žmogų ar kitą šunį, žvilgsnio nukreipimo ir pan.

Urzgia

Jeigu ilgiau stebėjote žaidžiančius šunis, tikriausiai girdėjote įvairaus stiprumo urzgimą – nuo tylaus ir švelnaus iki agresyvaus. Nors urzgiantis gyvūnas atrodo agresyvus, ne visada toks šuo yra nusiteikęs pulti. Kadangi urzgimo garsas tėra „žodis“, reikia perskaityti visą „sakinį“ ir vertinti kūno kalbą. Jeigu šuo atrodo atsipalaidavęs, nešiaušia keteros, tikriausiai tai tėra urzgimas žaidžiant (ypač dažnai girdimas dviem šunims tempiant tą patį žaislą).

Urzgimą, pranašaujantį artėjančią kovą, dažniausiai lydi ilgas akių kontaktas su priešininku, įtemptos kūno pozos, pašiauštos keteros. Urzgiant dažniausiai įspėjama: jeigu priešininkas nepasitrauks, pulsiu! Taip būna ne tik tarp nesutariančių šunų, bet ir artinantis prie pavienio šuns, turinčio maistą ar žaislą, pririšto ir negalinčio atsitraukti ar užspeisto į kampą.

Dauguma šunų nėra linkę konfliktuoti ir mieliau išvengtų pjautynių, todėl urgzdami tikisi galimą agresorių nuvyti šalin. Deja, žmonės dažnai neteisingai interpretuoja urzgimą ir arba toliau artėja prie šuns (užtat pastarasis puola, ypač, jeigu negali atsitraukti), arba šuo būna baudžiamas už urzgimą. Abiem atvejais augintiniui parodoma, kad jo „balso teisė“ nieko nereiškia – šuo skatinamas pulti prieš tai net neurgztelėjęs, nes į tokį įspėjimą vis tiek niekas nekreipia dėmesio. Kitaip sakant, urzgimas, jeigu tai nėra žaidimo dalis, yra vienas aiškiausių įspėjimų, kad šuniui ši situacija nepatinka.

„Kaltas“ žvilgsnis

Grįžote namo ir radote nuverstą gėlių vazą. „Reksai, čia tu pridirbai?“. Šuo suka žvilgsnį, lėtai artinasi...

Pažįstamas vaizdelis?

Šunys per tūkstantmečius trunkančią prijaukinimo istoriją puikiai perprato žmonių kūno kalbą. Todėl nenuostabu, kad šeimininko pyktį pajutęs Reksas „prisiima kaltę“ už visas šunybes ir nuolankiai artinasi prie savo žmogaus. O šeimininkas tuo tarpu patenkintas – augintinis suprato, ką padarė ir daugiau taip nedarys!

Deja, didelė tikimybė, kad šuo nesusies prieš kelias valandas numestos vazos ir pikto šeimininko tono. Labiau tikėtina, kad Reksas manys:  šeimininkas kažkoks įsitempęs ir net... agresyvus.


Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą