2019 m. vasario 27 d., trečiadienis

1000 eurų prieš 500 eurų

©Skaiva Jasevičiūtė 

Jei prieš jus stovėtų visiškai du vienodi šunys, vieno kaina būtų 1000 eurų, o kito perpus mažesnė – 500, kurį pasirinktumėt? Net neabejoju, kad dauguma žmonių pasirinktų pigesnį, juk kam mokėti daugiau, jei gauni tą patį? Tai viena  priežasčių, kodėl nelegalūs šunų daugintojai vis dar klesti.




Ir tie žmonės, kurie renkasi pigesnį šunį ne visada kalti, dažniausia jiems yra primeluojama ir, nežinodami tiesos, jie apsigauna.

Pabandysiu paprastai paaiškinti, iš kur atsiranda tokios veislinių šuniukų kainos ir ką gaunate, sumokėję 1000 eurų, o ką gaunate iš daugintojų, sumokėję pigiau.

Taigi, pirmas ir pagrindinis daugintojų melas „Mūsų šuniukas toks pat, tik mes nedarėme dokumentų, kad būtų pigiau, galim bet kada vėliau padaryt, nes tėveliai abu veisliniai, bet juk jūs į parodas neisit, kam jums tie dokumentai.“ Tai yra ABSOLIUTI NESĄMONĖ! Amžinas melas, kuriuo viliojami pirkėjai perka daugintojų šuniukus. 

Kodėl tai melas?
  1. Šuniuko dokumentai nekainuoja daug. Norėdamas gauti dokumentus veisliniam šuniukui veisėjas turi susimokėti Lietuvos kinologų draugijai 10 -20 eurų.
  2. VISI veisliniai šuniukai turi kilmės dokumentus ir tie, kurie eina į parodas ir tie, kurie neina, nes kilmės dokumentas reikalingas ne tik parodoms, jis parodo šuniuko kilmę ir jo protėvius bei patvirtina, kad šuo yra tikras tos veislės atstovas, o ne mišrūnas. Veisėjas jų negali neimti, nes, turint veislinių šuniukų vadą, dokumentus jiems padaryti yra būtina.
  3. Jei šuniukas neturi kilmės dokumentų, tai reiškia du dalykus. Pirma, jo tėvai mišrūnai. Taigi, niekas negali jums duoti garantijos, ar mažas pūkų kamuoliukas išaugs į tikrą špicą ar į šiaip keistoką pūkuotą šunį. Aš labai dažnai sutinku žmonių, kurie prisiperka iš daugintojų taksų mišrūnų, o po to man sako: „ O kodėl jūsų šuo taip skiriasi? Kodėl toks blizgantis ir gražus? Mūsų tai va ir kojom ilgesnėm, ir ausytės trumpos“. Aš žinojau, kas išaugs iš mano takso, nes mačiau jo tėvų senelių ir prosenelių nuotraukas, o mišrūnas visada gali išaugti į bet ką. Gali iš nežinomų savo protėvių paveldėti ne tik keistą išvaizdą, bet ir agresyvų bei bailų charakterį, ligas (bet apie tai vėliau). Pirkdami „veislinį be dokumentų“ jūs negalite tikėtis, kad jis bus panašus į jūsų norimą šunų veislę. O jei jums nesvarbu, kaip jis atrodo, kam mokėti 500 eurų? Eikit ir paimkit nemokamai iš prieglaudos.
Kitas, ne ką blogesnis dalykas, jei visgi jūsų daugintojas, iš kurio jūs perkate šuniuką, tikrai turi du veislinius šunis, kuriuos sukergė ir pardavinėja jų palikuonis be dokumentų. Tai reiškia tik vieną – jūsų šuniuko tėvai turi tokių ydų, kurios sutrukdė „praeiti“ minimalius veisimo reikalavimus. Tai reiškia, kad jie arba agresyvūs, arba super bailūs, arba serga tokiomis ligomis, kurios gali persiduoti palikuoniams. Veisimo reikalavimai tam ir sugalvoti, kad jūs, pirkėjai, gautumėt kuo geresnius ir kuo sveikesnius šuniukus. Ir jeigu daugintojas jums sako: „Ai, žinokit, neturėjom mes laiko toms parodoms“, tai jis meluoja išsijuosęs. Nueiti į dvi parodas (tiek tik ir tereikalaujama) daug laiko nereikia. Bet kam vargti ir laikytis reikalavimų, kam atlikinėti šunų sveikatos tyrimus, jei paprasčiau „pagaminti“ šuniukų vadą ir išstumdyti juos truputį pigiau, bet be jokių papildomų pastangų.


Taip dirba daugintojai. Ir neblogai uždirba. Kitą savaitę paskaičiuosiu jums, kiek išlaidų turi veisėjas ir kiek – daugintojas, ir kas čia pinigus šakėmis varto. Dar papasakosiu apie sveikatą ir sąlygas, kuriomis yra auginami brangesni ir pigesni šuniukai. Žmonės, kurie perka šuniukus iš daugintojų, man visada panašūs į žmones, kurie perka šaldytuvą, kuris nešaldo: „Ai, žinokit, mes labai greitai valgom, mums svarbu tik susidėti maistą, šaldymo kameros išvis nenaudojam...“. 


2 komentarai: