2019 m. gegužės 22 d., trečiadienis

Berniukas ar mergytė?

©Skaiva Jasevičiūtė 

Kai susiduriu su naujai iškeptais šunų šeimininkais, dažnas manęs klausia patarimo – ką geriau rinktis – patinėlį ar kalytę. Ir tai, ko gero, sunkiausias klausimas, į kurį man tenka atsakinėti.


Pagrindinis tų žmonių argumentas būna „kalytės juk meilesnės“, ir tai yra visiška nesąmonė. Esu turėjusi tokių kalių, kurias tikrai galima vadint Kalėm iš didžiosios raidės. Jos meilios būdavo tik tada, kai joms pačioms reikėdavo, o kai aš nematydavau, tapdavo namus terorizuojančiomis moteriškėmis su kočėlu.

Taigi, pradėkim nuo to, kad kievienas šuniukas, kaip ir mažas žmogus, turi savo asmenybę ir charakterį. Būna meilių patinukų, būna aktyvių ir dominuojančių patelių. Todėl jei jums reikia meilumo, prašykite veisėjo iš vados parinkti ramiausią, labiausiai į žmogų orientuotą šuniuką.

Renkantis šuns lytį svarbūs ir kiti aspektai.

Kalytės nuo patinėlių labiausiai skiriasi tuo, kad vieną ar dukart per metus joms būna ruja. Rujos metu kalytė būna jautresnė, ją reikia saugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, gali sutepti krauju baldus, kilimus (yra šiuolaikiškų higienos priemonių – tai ne bėda). Rujos galima išvengti kalytę sterilizuojant, jei neplanuojate veisti. Jei planuojate veisti, tada prie visų rūpesčių prisideda ir nėštumas, šuniukų vados auginimas, kiti su tuo susiję reikalai.

Patinėliai dažniausiai daugumą gąsdina – paplitęs mitas, kad jie „žymi“ visus kampus: varvina šlapimą ant sienų kampų, baldų, taip žymėdami savo teritoriją. Taip, tai mitas. Ne visi patinai taip elgiasi – vienas namie augantis patinas neturi poreikio žymėt kampų (nebent kažkur arti yra rujojanti kalė); jeigu auginsite kelis patinus, tokia galimybė gali atsirasti. Šiam reikalui taip pat padeda kastracija, kuri yra gera išeitis palengvinti savo „berniukui“ gyvenimą, jei neplanuojate jo kergti.

Dar esu girdėjusi, kad patinukams ne taip patogu paglostyti pilvuką. Ilgai kvatojau, patikėkit, prie to priprantama.

Kalbant rimtai, nėra nei vieno mokslinio tyrimo, kuris būtų nustatęs, kad šuo elgiasi vienaip ar kitaip, nes tai būdinga patinui arba patelei. Šuo elgsis taip, kaip jūs jį auklėsite, o ką pasirinkti – jūsų skonio reikalas. Rinkitės ne lytį, rinkitės šunį, kurio asmenybė labiausiai dera su jūsų ir čia jums turėtų padėti veisėjas, kuris, išsiaiškinęs jūsų gyvenimo įpročius, parinks jums labiausiai tinkamą šuniuką.

Nors pasakysių tiesą.... Aš labiau mėgstu patinus, nes tada aš esu princesė namie ir karūnos nereikia dalytis su dar viena patele.

I. Klimavičienės nuotr.

1 komentaras: