2022 m. gruodžio 6 d., antradienis

Ar mylėti tolygu lepinti? 2 dalis

Šunų šeimininkams svarbu apsišarvuoti kantrybe. Išlepintas šuo gali būti labai įkyrus kažko reikalaudamas, įprasti kažko reikalauti skalydamas, bandydamas grybštelėti šeimininkui. Jei retkarčiais nusižengsite taisyklėms (sakykime, augintiniui neduodate maisto nuo savo stalo, bet vienąkart palepinsite gardesniu kąsneliu), šuniui tai taps paskata vis dažniau ir įžūliau reikalauti vaišių.

Lepinimas, apipilant šunį skanėstais, dalijantis maistu nuo stalo, yra vienas pavojingiausių.

Neguodžiantys statistikos duomenys rodo, jog apie 20-25 proc. šunų yra nutukę. Pasak Amerikos veterinarijos centrų gyvūnų klinikų (Veterinary Centers of America, VCA) specialistų, antsvoris trumpina šuns gyvenimą, didina tikimybę susirgti įvairiomis ligomis, kenkia sąnariams, pablogina šuns gyvenimo kokybę. Šuo tampa vangesnis, sunkiau juda.

VCA atliktas Labradoro retriverių tyrimas parodė, jog net nedidelis antsvoris gali sutrumpinti šuns gyvenimą beveik dvejais metais. Jau nekalbant apie tai, jog daugybė žmonių maisto produktų šunims išvis netinka. Taigi, meilės „apraiškos“ apipilant šunį skanėstais nėra meilė!

Jeigu pavėlavote auklėti šunį ir šis jau tampa lepūnėliu, pasak iš Kalifornijos kilusios dresuotojos Patricijos Miller, dresūros metodas „Pasakyk prašau“ yra puiki galimybė įveikti šį iššūkį arba to išvengti. Šis metodas moko augintinį prašyti norimų dalykų mandagiai, atliekant/vykdant šeimininko pageidaujamus veiksmus, o ne įkyriai skalijant ar net bandant krimstelėti.

Komanda „Sėsk“ yra bene universaliausias bei lengviausiai įdiegiamas būdas šuniui „pasakyti prašau“. Artėja pusryčių metas? Pakelkite savo šuns maisto dubenėlį ir palaukite, kol šis atsisės. Taip šuo skatinamas paprašyti. Artėja laikas pasivaikščioti? Tik sulaukus, kada šuo atsisės, prisegamas pavadėlis.

Nepasiduokite pagundai pačiam paprašyti šuns atsisėsti. Verčiau pasitelkit į pagalbą kūno kalbą: laikykite skanėstą, maisto dubenį ar ranką prie krūtines ir palaukite, kol šuo pats pasiūlys atsisėsti. Vos šiam atsisėdus, pagirkite ir duokite dubenėlį su maistu.

Vienas iš pozityviosios dresūros tikslų – skatinti šunis kontroliuoti savo elgesį bei mąstyti. Jei visada liepsite augintiniui atsisėsti, jis neišmoks „pasakyti prašau“ ir nebus pajėgus šio metodo pritaikyti kitose situacijose.

Na, taip, komanda „Sėsk“ nėra vienintelis būdas jūsų šuniui kažko paprašyti. Visiškai nesvarbu, kokia komanda bus pasirinkta, svarbu, jog ji būtų susieta su teigiamais, šuns norimais, dalykais ir jų gavimu. Be abejo, jaučiant besąlygišką augintinio meilę, sunku susilaikyti jo nepalepinus. Bet juk galime jiems atsilyginti nuoširdžiu rūpesčiu, skirti dar daugiau laiko, drauge su jais kažko mokytis, patirti nuostabią bendrystę.

Ir pabaigai – šiek tiek statistikos. Jungtinių Valstijų organizacija „Bark" atliko tyrimus, kad nustatytų labiausiai „išlepintas veisles“. Buvo tirti klientų, kurie naudojosi jos paslaugomis daugiau nei 10 metų, duomenys ir pirkimo tendencijos. Ir štai didžiausių „lepūnėlių“ sąrašas: amerikiečių Stafordšyro terjerai, kurtsharai, Berno zenenhundai, Labradoro retriveriai, Katahulos leopardiniai šunys, anglų buldogai, Bostono terjerai, valų korgiai pembrukai, vokiečių dogai, belgų aviganiai. Tik prie šio sąrašo labai norisi trumpučio komentaro: šunys čia niekuo dėti, juk viskas mūsų – šunų šeimininkų – rankose.

Parengė Ieva Urbonaitė
Svetlanos Valouevos nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą