2018 m. gegužės 2 d., trečiadienis

Kodėl ne visi šunys mokosi greitai

© Gabija Vyšniauskaitė

Vienas pirmųjų klausimų, kuriuos užduodame dresuotojui, prieš nuspręsdami lankyti užsiėmimus, yra „per kiek laiko šuo taps paklusnus?“ O dresuotojai dažniausia atsako remdamiesi savo užsiėmimų planu: pradedančiųjų kursas truks 8 savaites. Tačiau tai nėra tikslus atsakymas į šeimininko užduotą klausimą, nes tokio atsakymo paprasčiausiai... nėra.





Užduotą klausimą galime prilyginti žmogaus mokymuisi – kada moksleivis yra išmokytas? Kai gerai išlaiko egzaminus? O gal tada, kai įvertinamas puikiai? Tai ko tuomet reikalauti iš šuns? Kadangi dresūra yra palyginti ilgas procesas, jo eigai įtakos turi daugybė kintamųjų, iš kurių svarbiausius ir aptarkime.

Šuns veislė. Nors galima (ir patartina) dresuoti visų veislių šunis, kai kurie šunys turi daugiau įgimtų savybių, leidžiančių greičiau pasiekti rezultatus. Štai dauguma aviganių labiau susitelkę į šeimininką nei dažniausiai nepriklausomą charakterį turintys terjerai. Tačiau tai nereiškia, kad terjero neįmanoma išdresuoti – paprasčiausia metodai, naudojami skirtingiems šunims, ir laikas, per kurį jie išmoks komandos ar jų elgsena pasikeis, bus skirtingi.

Šuns genetika. Svarbu ne tik pati šuns veislė, bet ir tai, ką „slepia“ kiekvieno šuns genai. Tikriausiai niekam ne paslaptis, kad šunys, naudojami tarnybose ar medžioklėje, paprastai turi ir tokiame darbe gerai pasirodžiusius tėvus bei senelius.

Socializacija: ankstyvoji ir jau naujuose namuose. Tai, kokioje aplinkoje gims šuniukas, kokias pirmąsias asociacijas su aplinkiniu pasauliu jis susikurs ir kaip juo bus rūpinamasi pirmosiomis gyvenimo savaitėmis, gali atsiliepti tolesniam šuniuko mokymuisi (ne tik komandų išmokimui, bet ir stresui, kuris tiesiogiai susijęs su mokymusi, įveikti). Todėl svarbu, iš kokio veislyno šuniukas atkeliaus į naujus namus – jeigu jis paimtas iš nesaugios aplinkos arba augo su baikščia motina kale, tikėtina, kad gyvūnas taip pat nepasitikės aplinka.

Vis dėlto, kad ir kokia būtų ankstesnė šuniuko patirtis, naujuose namuose jis socializuojamas toliau. Jeigu socializacijai nebus skiriama pakankamai dėmesio, šuo negebės teisingai vykdyti komandų, nes negebės pasitikėti savimi ne dresūros aikštelės aplinkoje.

Šeimininkas. Šuns rezultatai priklauso ir nuo vedlio sukauptos patirties bei gebėjimo mokytis, nes dresūra pirmiausia yra skirta šeimininkui ir tik po to šuniui! Visuomet paklauskite savęs, ar tikrai darote viską, ką patarė dresuotojas, ir ar suprantate visų pratimų ir jums aiškinamos dresūros teorijos esmę. Jei ne, klauskite! Nes jei šeimininkas nežino, ką daryti... kaip tą žinos šuo?

Dresūros metodai. Gali būti, kad dresuotojo pasiūlyti metodai netinka jūsų šuniui – dažnai koją pakiša šuns veislės specifika ar individualūs gyvūno poreikiai, į kuriuos ne visuomet atsižvelgiama. Vis dėlto svarbiau yra tai, kad šeimininkas pritartų dresuotojo metodams – nepasitikint dresuotojo patarimais, mokymosi procesas sustoja.


 G. Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą