2018 m. spalio 2 d., antradienis

Bet jis taip gražiai žiūri… arba kodėl šunys tunka?

© Gabija Vyšniauskaitė


Turbūt populiariausias Naujųjų metų pažadas yra numesti svorio. Deja, tokį pažadą turėtų išsakyti ne tik šunų šeimininkai, bet ir jų augintiniai, nes ši bėda neaplenkia ir šunų.




Viena vertus, to priežastis yra aiški – per daug maisto, per mažai judėjimo. Kita vertus, nutukimas susijęs ir su socialiniais pokyčiais, todėl bendra antsvorio statistika nedžiugina.

Manoma, kad apie 56 proc. Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenančių šunų turi antsvorio. Europoje šie skaičiai svyruoja tarp 20 ir 30 proc., priklausomai nuo šalies, tačiau vis tiek tai labai daug. Panagrinėkime antsvorio priežastis.

Netinkama mityba

Nors informacijos apie šunų mitybą gausu, tai nereiškia, kad kiekvienas šeimininkas ja domisi. Įvairių apklausų duomenimis, apie 30 proc. šunų šeimininkų niekada nematuoja augintiniui  duodamo maisto normos.

Prie to pridėjus netinkamai parinktą maistą (per daug kalorijų mažai judančiam šuniui) bei kąsnelius nuo stalo, palengva tukiname savo augintinį. Taip pat pastebima, kad ant šunų ėdalo pakuočių dažnai yra nurodomos per didelės šėrimo normos. Paprastai jos yra tik orientacinės ir turi būti taikomos individualiai.

Nežinojimas

Ne vienam šuns šeimininkui naujiena, kad jo augintinis – nutukęs. Ir nors visi sutinka, kad sunkiai paeinantis, kone apvalainas šuo yra negerai, daugelis gana sunkiai atpažįsta lengvas nutukimo formas. Nors tai individualu ir kartais priklauso nuo šuns veislės, antsvorio neturintis šuo turėtų turėti: (1) aiškią, žiūrint iš šono, šiek tiek prie nugaros prigludusią, pilvo apačios liniją; (2) matomus ar bent apčiuopiamus šonkaulius. Jeigu abejojate, pasitarkite su veterinarijos specialistu ir nepamirškite: geriau liesesnis, nei per storas šuo.

Minkšta šeimininko širdis

Paradoksalu, bet šunys tunka dėl... šeimininkų „meilės“. Ką vieni supranta kaip meilės išraišką papildomais kąsneliais, kiti vertina kaip netinkamą mitybą, judėjimo trūkumą, kenkimą šuns sveikatai.

Žmogus gali pasirinkti, ką, kada ir kiek valgyti. Šuo tokio pasirinkimo neturi, o jeigu ir turi, negeba tinkamai pasirinkti. Todėl šeimininko pareiga – rūpintis augintinio fizine savijauta.

Ironiška, bet labai „mylimi“ šunys dažnai suserga su antsvoriu susijusiomis ligomis ir gyvena gerokai trumpiau. Ir viskas tik iš meilės!

Judėjimo trūkumas

Žmonės juda vis mažiau. Todėl nenuostabu, kad ir šunys juda per mažai. „Nesudegintos“ kalorijos kaupiasi papildomų kilogramų pavidalu ir sunkina šuns gyvenimą, skatindamos negalavimus, keldamos judėjimo problemas.

Ką daryti?

Jeigu manote, kad jūsų šuo turi antsvorio, pirmiausia pasitarkite su veterinaru. Kartais antsvoris įspėja apie tam tikrų ligų vystymąsi. Jeigu šuo sveikas ir vienintelė problema yra papildomi kilogramai, jums reikia:
  • matuoti šuniui duodamo maisto kiekį (skaičiuoti kalorijas)
  • laipsniškai mažinti porcijas
  • nepalikti papildomo, laisvai prieinamo maisto, neduoti skanėstų
  • didinti fizinį aktyvumą.
Šunys negali patys nuspręsti pradėti sportuoti ar laikytis dietos – tai šeimininkų atsakomybė. 

Unspash nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą