2018 m. gruodžio 4 d., antradienis

Kinologija ir interneto forumai

© Gabija Vyšniauskaitė

Šunis mylinčiam žmogui lietuvių kalba nėra „paranki“: trūksta gerų knygų apie kinologiją, šuns mokymą, auklėjimą, priežiūrą, veisles ir kitus „šuniškus“ dalykus. Todėl nenuostabu, kad interneto forumai (o dabar – Facebook‘o grupės) sulaukia populiarumo.





Dauguma su šunimis susijusių grupių yra tiesiog „pasmerktos“ aršioms diskusijoms, nes nuolat susikerta skirtingos nuomonės – ypač kalbant apie šunų dresūrą bei kilmės dokumentų svarbą. Du forumo dalyviai dažnai gali sutikti tik dėl to, kad trečiasis yra neteisus.

Vieni populiariausių klausimų – prašymai padėti pasirinkti dresuotoją arba tinkamą šunų veislę.

Pirmuoju atveju, ypač jeigu klausiama apie Kauno ar Vilniaus dresuotojus, atsakymų gausa nepadeda, o, atvirkščiai, dar labiau supainioja klausiantįjį. Galiausiai rekomenduojami ne patys geriausi variantai, o tie, kurių klientai dažniau naudojasi socialiniais tinklais. Tokios
rekomendacijos rizikingos – dažniausiai nesigilinama nei į šuns, nei į šeimininko poreikius, tik norima pakomentuoti arba įtikti pasirinktam dresuotojui. Blogi atsiliepimai paprastai rašomi privačiai, norint išvengti nemalonių komentarų.

Kai prašoma padėti išsirinkti šunų veislę, susiduria du kraštutinumai. Pirmasis – būtinai siūlyti savo auginamą šunų veislę kaip pačią tobuliausią. Antrasis – išryškinti visas blogąsias veislės savybes.

Tokios diskusijos gali būti begalinės, galiausiai į jas įpinant ir gyvūnų gerovės klausimus,
šeimininko atsakomybę ar kitus aspektus. Aršios diskusijos kyla dėl to, kad vieni šunų mylėtojai nori apsaugoti būsimus šeimininkus nuo netinkamo pasirinkimo ir atkalbėti nuo pernelyg aktyvios ar sudėtingos priežiūros reikalaujančios šunų veislės. Kiti tuo tarpu kritiką šunų veislei priima kaip asmeninį įžeidimą – juk tai buvo jų pasirinkimas! Tai, kaip žmonės tapatinasi su auginama šunų veisle, išduoda ir rašymo stilius – dažnai atsakymas į klausimą pradedamas fraze „mano veislei būdinga...“ , net nepaminėjus, kokį šunį turi.

Tai primena kovas tarp skirtingų universitetų studentų ar miestų gyventojų – net žinodami savo aplinkos problemas, nei vieni, nei kiti nenori girdėti blogų komentarų, nes kritika
miestui/universitetui taip pat reiškia ir kritiką žmogaus pasirinkimui.

Kita vertus, išmokus atsirinkti informaciją, šunų mylėtojų grupės socialiniuose tinkluose gali būti naudingos. Grupėse dažnai pasisako ilgametę patirtį turintys veisėjai, veterinarijos specialistai bei dresuotojai ar šiaip veislės mylėtojai, todėl galima susipažinti su įvairiais požiūriais.


Pexels.com nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą