2019 m. lapkričio 21 d., ketvirtadienis

Noriu, nes gražus!

©Skaiva Jasevičiūtė, šunų veisėja


Noriu papasakoti jums istoriją. Turėjau draugų porą, labai faini jauni žmonės, bet labai jau sėslūs. Na, tokie flegmatiški, aktyviam gyvenimo būdui sakantys aktyvų „ne”. Sportas jiems blogis, sofa - gėris. 




Visiškai nesmerkiu savo draugų – kiekvienas renkasi jam malonų gyvenimo būdą. Bėda su draugais prasidėjo tada, kai jie nusprendė įsigyti šunį. Mano draugai buvo atsakingi žmonės, todėl nusprendė, kad šunį įsigys tik iš gero šunų veislyno, paklausė mano patarimo.

Žinodama jų gyvenimo būdą ir poreikius, pradėjau siūlyti jiems šunų veisles, kurios nesukeltų daug pokyčių namuose, nes jie tų pokyčių ir nenorėjo. Prancūzų buldogas? Mopsas? Basetas? Visi draugams pasirodė negražūs. Ir po gero mėnesio draugai džiugiai man pranešė, kad jau nusipirko šuniuką! Džeko Raselo terjerą! „Ar jūs pasikalbėjote su veisėja, ar sužinojote, kokie tai  šunys?“, – paklausiau tada draugų, bet jie buvo apimti euforijos ir atsakė, kad jiems nesvarbu, nes jis – labai labai gražus.

Labai labai gražus Džeko Raselo terjeras mano draugų namuose elgėsi kaip tikras Džeko Raselo terjeras – reikalavo daug judesio, daug dėmesio, daug žaidimų ir ne bet kokių, o aktyvių! Po kelių savaičių mano draugai prasitarė: „Tu įsivaizduoji, jam reikia dvi valandas mėtyti kamuoliuką, jis neatstoja, jis vis neša mums tą kamuolį...“.

Nusivylimas draugų balse nežadėjo nieko gero. Deja, nutiko taip, kaip aš ir galvojau – po poros mėnesių labai labai gražus ir aktyvus Džekutis išvažiavo gyventi pas draugų giminaičius į sodybą, nes nebuvo tiesiog gražus, jis buvo nesuderinamas su mano draugų įprastu gyvenimo būdu.

Žmonės gana dažnai daro panašių klaidų. Spontaniškai įsigydami šunį, kuris jiems gražus, nepasidomėję, kokia jo paskirtis ir koks temperamentas. Po to tenka nusivilti. Vienu metu Lietuvoje prieglaudos lūžo nuo haskių ir jų mišrūnų, nes dauguma susižavėję žydromis akimis parsinešdavo haskiuką į butą, kurį jis nusiaubdavo, nes negaudavo jam reikiamos iškrovos lauke.

Visi maži gražūs šuniukai užauga į didelius ir savo veislės paskirtį atitinkančius šunis. Naivu tikėtis, kad skalikas nelos, medžioklinis nebėgs, o kurtas tik puoš jūsų vintažinį interjerą savimi, nereikalaudamas iškrovos pievoje.

Prieš įsigydami šunį trumpam pamirškite žodį „gražus“, gilinkitės į šuns paskirtį, pakalbėkite su tą šunų veislę auginančiais žmonėmis ir veisėjais. Mes turime daugiau nei 400 šunų veislių, tikrai verta paieškoti tokios, kuri visiškai atitiks jūsų gyvenimo būdą, tada auginti šunį bus ne vargas, o didelis malonumas.


G. Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą