2018 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Socializacija per atostogas

© Gabija Vyšniauskaitė

Visas šuns gyvenimas yra mokymasis, ir šeimininkų atostogos – jokia išimtis. Laisvadieniai gali būti puiki proga pamatyti bei patirti kažką naujo ne tik šunų šeimininkams, bet ir jų augintiniams. Dalijamės keliomis idėjomis, kaip ir kur socializuoti šunį atostogų metu.


• Pajūryje

Galime pasidžiaugti, kad visuomenė tampa vis draugiškesnė šunų atžvilgiu. Vis dėto reikia nepamiršti, kad daugiau laisvės reiškia ir daugiau atsakomybės – kitaip sakant, jeigu šunų mylėtojai yra leidžiami džiaugtis paplūdimiu, tuo pačiu jie įsipareigoja ten palaikyti švarą ir tvarką. Pajūris puikiai tinka socializacijai, nes šuo turi pakankamai erdvės susipažinti ir su kitokia aplinka, ir su kitais žmonėmis. Esminis socializacijos prie jūros (ar kito vandens telkinio) momentas turėtų būti šuns supažindinimas su vandeniu: tik neverskite augintinio lipti į vandenį, jeigu jis to nenori. Socializacija turi kelti daugiau gerų emocijų, kad šuo įgytų daugiau pasitikėjimo ir gerai jaustųsi naujoje aplinkoje.

• Turistiniuose objektuose

Jeigu taisyklės leidžia, galite šunį pasiimti į turistams atviras pilis ar lauko muziejus, apžvalgos takus ar nacionalinius parkus. Prieš vykdami į tokias vietas būtinai pasidomėkite, kokios taisyklės keliamos keturkojui draugui ir būtinai jų laikykitės – kitaip sukelsite nepatogumų ne tik sau, bet ir prisidėsite prie sąlygų lankytojams su šunimis griežtinimo. Jeigu atvykę į turistų gausiai lankomą vietą sužinote, kad šuns negalima vestis kartu, jokiu būdu nepalikite augintinio automobilyje, kad išvengtumėte galimo šilumos smūgio.

Keliaujant su šunimi patartina visuomet turėti jo skiepų pasą, trumpą pavadėlį ir medžiaginį antsnukį – dažnai šių trijų atributų prireikia norint patekti į turistinius objektus. Geriau nesirinkti tokių vietų socializacijai su jaunu ir nepatyrusiu šunimi, ypač jeigu aplink daug žmonių – atostogautojai linkę kreipti dėmesį į šunis, gyvūnai gali juos blaškyti.

• Parodose

Šunų parodos yra skirtos ne tik jų dalyviams – tai puiki proga socializuoti augintinius, nepriklausomai nuo to, ar jie ruošiami dalyvauti parodose, ar ne. Vasaros parodos tam tinka labiausiai, nes visuomet vyksta atvirose erdvėse; taigi, jeigu prie tokios aplinkos pratinamam šuniui reikės daugiau erdvės ar laiko apsiprasti, visuomet turėsite kur atsitraukti. Taip pat verta paminėti, kad dauguma lauko parodų yra nemokamos žiūrovams. Šunims privalomas skiepų pasas.


Parodoje svarbu netrukdyti jos dalyviams – neiti per arti ringų (ypač jeigu jūsų šuo dar nemoka tinkamai elgtis), palikti erdvės dalyviams praeiti. Jeigu norite, kad jūsų šuo susipažintų su kitais šunimis, būtinai atsiklauskite šeimininkų, ar leidžia. Šunų parodos daugumai šunų ir jų šeimininkų kelia šiek tiek įtampos, todėl geriau riboti kontaktą su nepažįstamais šunimis. Tačiau parodos teritorija yra puiki vieta supažindinti savo augintinį su aplinka, kurioje vienu metu yra daugybė šunų, kurių didžioji dalis yra gerai išauklėti ir moka tinkamai elgtis.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą