2022 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Ar mylėti tolygu lepinti? 1 dalis

Bene kiekvienam šuns šeimininkui kilo mintis, kad augintinis – tai lyg jo mažas, niekad neužaugantis vaikas. O jeigu vaikas, negi ko nors jam gali būti gaila?..



Parenka kokybiškiausią pašarą ir inventorių, planuoja laiką taip, kad patenkintų visus jo poreikius, aukoja savo atokvėpio minutes veikloms, kurios priverstų augintinio uodegytę vizgėti dar stipriau. Myli!

Tai kodėl tas mylimukas vieną dieną tampa kaprizingu, visus terorizuojančiu lepūnėliu?

Pradėkime nuo to, jog lepinimą suprantame skirtingai. Šunų šeimininkai gana dažnai augintiniams taiko žmonių gyvenimo taisykles, o šios ne itin „veikia“ gyvūnų pasaulyje. Tarkime, jeigu padovanosime žmogui brangų juvelyrikos dirbinį, tikėtina, labai jį pradžiuginsime. O jei savo šuniui nupirksime paauksuotą, brangakmeniais išpuoštą antkaklį, vargu, ar šis jam „nuraus stogą“. Atvirkščiai! Dėl įmantrių detalių ar papildomo svorio tas antkaklis gali tapti tikru lažu.

Jei žmogui svarbu, kokį automobilį vairuoti, šuniui – vienodai! Svarbiausia, kad mylimas šeimininkas jį vežasi kartu, o dar „šviečiasi“ pasilakstymas ir žaidimai gamtoje, gal net susitikimas su gentainiais. Pamiškėje ar veterinarijos gydykloje susitikęs savo keturkojus draugus, augintinis tikrai nesigirs, kokios klasės ar markės automobiliu jis čia atkeliavo.

Taigi, beatodairiškas pinigų švaistymas šuns reikmėms nėra lepinimas. Ir juo labiau, meilė. Tai labiau panašu į išpirką už nepakankamą dėmesį savo keturkojui draugui.

Jei kalbėtume apie tikrai išlepintą šunį, tai tikrų tikriausias teroristas, verčiantis šeimininko gyvenimą suktis aplink jį. Visavertis šuns ir jo šeimininko bendras gyvenimas įmanomas tik tada, kai abu mėgaujasi vienas kito draugija, jaučiasi komfortiškai, žino ir laikosi abiem priimtinų taisyklių.

Grįžtant prie šuns ir vaiko palyginimo, šuns elgesio pagrindai formuojami „šuniukystėje“. Žinoma, galima perauklėti bet kokio amžiaus šunį, tačiau tai užtruks gerokai ilgiau.

Ir šiuo atveju nekalbu apie hierarchijos rodymą šuniui prispaudus jį prie žemės, leidus ėsti tik po to, kai papietaus šeimininkas ir panašiai. Šie „metodai“ pasenę, jie buvo sugalvoti stebint dirbtinai suformuotos vilkų gaujos hierarchiją bei elgesį ir neturi nieko bendra su natūraliai gyvenančių vilkų elgsena.

Šeimininkas ir šuo turi norėti bendradarbiauti, kad jų gyvenimas taptų lengvas ir patogus. Jei kyla abejonių dėl kompetencijos ugdant šunį, verta pasikonsultuoti su savo šuns veisėju arba šunų elgsenos specialistu. Tačiau vien retsykiais aplankytų dresūros pamokų tikrai nepakaks. Santykių, taisyklių, elgesio formavimas yra nuoseklus, kasdienis darbas. Galite tai vadinti dresūra. Svarbiausia, kad tai būtų įdomi, prasminga, šuns protą lavinanti veikla, kuri padėtų užmegzti stipresnį tarpusavio ryšį.

Bus daugiau

Ieva Urbonaitė

Pexels.com nuotr. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą