2023 m. spalio 2 d., pirmadienis

Globoti, vertinti, mylėti!

Gyvūnų globos dienos ištakos siekia 1913 metus, kai Italijoje, Florencijoje, vykstant Tarptautinei ekologų konferencijai, jos dalyvių buvo pasiūlyta spalio 4–ąją, šventojo Pranciškaus, visų gyvų Žemės padarų globėjo, atlaidų dieną skirti būtent šiai šventei. Ne, tai nereiškia, jog tik po šios konferencijos nutarimo pradėjome sąmoningai rūpintis savo augintiniais.



Šia švente prisimename ir primename kitiems apie mūsų draugų svarbą, jų dovanojamą meilę bei ištikimybę. Prisimename visus jiems duotus pažadus ir pareigas, kurias turime vykdyti iki pat šios širdžių draugystės pabaigos. Visi puikiai žinome policijos šūkį: „Ginti, saugoti, padėti“. Šiandien siūlau sukurti naują, visai gyvūnų mylėtojų bendruomenei ir šiai dienai tinkamą: „Globoti, vertinti, mylėti“.

Nenuostabu, jog gyvūnų globos dieną kalbame apie globą. Kaip ir kiekviena gyva būtybė, šuo ar bet koks kitas gyvūnas, to reikalauja. Kad šia globa būtų užtikrinti visi augintinio poreikiai, siūlau pagalbon pasitelkti Ūkinių gyvūnų tarybos pasiūlytas „Penkias gyvūnų laisves“. Kiekvienas augintinis turi teisę nepatirti troškulio ir alkio, nepatogumų, nejausti skausmo, nepatirti sužalojimų, nesirgti. Turi teisę elgtis įprastai, nepatirti baimės ir streso.

O jei kalbėtume apie vertinimą, reikėtų pamiršti bet kokią piniginę valiutą ir pragmatizmą. Dažnai augintinio buvimą priimame kaip duotybę, kaip konstantą, kuri niekada nekis. Ir tik ištikimąjį bičiulį praradę, suvokiame, kokį stiprų savo pėdučių įspaudą jis paliko mūsų gyvenime. Rytai nebebus tokie džiaugsmingi, o namai tokie jaukūs, jei mūsų nelauks ir nedžiugins augintiniai. Vertinkime kiekvieną kartu praleistą akimirką, nes ji neįkainojama. 

Kad šunys ir kiti mūsų gyvūnai globotiniai mus myli – galime neabejoti. Belieka ir mums, šeimininkams, ne vien mechaniškai vykdyti savo pareigas ir tesėti pažadus, bet ir nuoširdžiai mylėti. Meilei nereikia pinigų, prabangos ar išskirtinių sąlygų. Meilei netinka sąvoka „rytoj“, nes šis jausmas su mūsų augintiniais mus sieja čia ir dabar.

Ieva Urbonaitė

Entuziastas media nuotr.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą