2018 m. birželio 27 d., trečiadienis

Šuo įkaitusiame automobilyje

© Gabija Vyšniauskaitė


Nors lietuviška vasara kartais yra apgaulinga ir vietoje ilgai lauktos saulės atsineša lietų ir vėją, karštų dienų net ir mūsų klimato zonoje netrūksta.
Kadangi vasara – atostogų metas, nenuostabu, kad kartu su mumis poilsiauti važiuoja ir augintiniai, o kelionėje kartais prireikia palikti šunį automobilyje. Taip pasielgus, kartasi galima rasti išdaužtą automobilio stiklą, o augintinį išvestą lauk. Kodėl?


Iš pirmo žvilgsnio situacija atrodo visiškai nekalta – šuo trumpam paliekamas automobilyje, kol šeimininkas grįš iš prekybos centro ar banko. Langai šiek tiek pradaryti, bet ne per daug, kad augintinis neiššoktų. Lauke karšta, stovėjimo aikštelėje tingiai savo automobilio ieško vienas kitas poilsiautojas. Šuo vis laukia šeimininkų, o tuo tarpu temperatūra automobilyje vis kyla.

Pirmiausia, šunį vieną automobilyje palikti nesaugu dėl galimo paties gyvūno, ypač jauno, destruktyvaus elgesio – pro langą pamatęs kitą gyvūną, iki tol ramiai šeimininko laukęs augintinis, gali bandyti ištrūkti ir taip susižaloti arba apgadinti automobilio vidų.

Tačiau didžiausias pavojus gresia gyvūno sveikatai. Paliktam įkaitusiame arba kaistančiame automobilyje vos 15-ai minučių, gali sutrikti širdies darbas. Ir tai gresia netgi šešėlyje paliktame automobilyje esančiam šuniui.

Šuo, kitaip nei žmogus, negali prakaituoti, todėl vėsinasi lekuodamas. Įkaitusiame automobilyje šuniui tai nebepadeda – lekavimas intensyvėja, tačiau kūnas vis tiek kaista. Be vandens ir gryno oro augintinis greitai tampa vangus – priklausomai nuo temperatūros kilimo greičio ir šuns organizmo, gali sutrikti jo vidaus organų darbas, ištikti staigi mirtis.

Ką daryti, kad taip nenutiktų? Jeigu esate atsakingas šeimininkas – paprasčiausiai nepalikite šuns vieno automobilyje. Veždamasis augintinį kartu, atsakote už jo gyvybę ir sveikatą, turite prisiimti visą su jo kelione susijusią riziką. Nepatariama šuns automobilyje palikti net ir įjungus kondicionierių, pasitaikė ne vienas augintinio mirties atvejis kondicionieriui paprasčiausiai išsijungus.

Pamatę šunį, paliktą vieną automobilyje, stebėkite, kaip jis elgiasi. Jeigu gyvūnas atrodo gerai nusiteikęs ir žvalus, sunerimti neverta, tačiau kilus įtarimui, kad temperatūra automobilyje gali daryti įtaką šuns sveikatai, reikia nedelsti.

Pirmiausia, jeigu įmanoma, surasti šuns šeimininką (dažniausiai šunys paliekami prekybos centrų aikštelėse – administracija gali pakviesti automobilio savininką per garsiakalbius).

Jeigu šeimininko nepavyksta rasti, galima skambinti į policiją ir, prireikus, daužti automobilio langą. Tikėtina, kad tokio ekstremalaus veiksmo neprireiks, tačiau pasitaiko, kai šeimininkas negrįžta itin ilgai.

Kad to išvengtume, pasirūpinkime prevencija – nepalikime savo augintinių automobilyje ir pasidalinkime šia informacija su kitais šunų augintojais.

Unsplash nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą