2018 m. birželio 19 d., antradienis

Vandens pramogos su šunimi

© Gabija Vyšniauskaitė

Daugybė šunų mėgsta vandenį – tai ypač pastebima dabar, kai vasaros dienos tokios karštos. Tačiau vanduo kai kuriems šunims kelia stresą, o tiems, kurie mėgsta maudynes, kartais kyla rizika susižeisti. Kaip tinkamai elgtis su augintiniu poilsiaujant prie vandens?






Kai kurių veislių šunys yra puikūs plaukikai ir mėgaujasi vandeniu – turbūt populiariausias tokio šuns pavyzdys būtų Labradoro ir auksaspalviai retriveriai, nepraleidžiantys progos įšokti į vandenį. Tačiau ir juos vandenyje reikia stebėti – kai kurie šunys pervertina savo jėgas ir plaukia per toli arba išeikvoja per daug jėgų netaisyklingai plaukdami (priekines kojas kelia virš vandens, taip grimzdami galinėmis). Jeigu matote, kad šuo plaukia neužtikrintai, galite jam padėti prilaikydami iš apačios. Visai neblogai augintiniui nupirkti specialią plaukimo liemenę, kuri padeda taisyklingai laikytis virš vandens.

Vis dėlto dažniausia problema yra ne netinkamas plaukimo būdas, o nenoras arba baimė plaukti. Vienas paprasčiausių būdų supažindinti šunį su vandens malonumais yra prie vandens telkinio atsivesti kitų šunų, kurie noriai, drąsiai plaukioja. Paprastai tai padrąsina naujoką pabandyti plaukti – šeimininkui belieka stebėti, kaip jo šuo kopijuoja kitų šunų elgesį.

Jeigu turite jauną šuniuką, galite jam leisti žaisti nedideliame vaikiškame baseine (tą patį galima daryti ir su nepasitikinčiu suaugusiu šunimi). Jeigu šuo gerai jaučiasi baseine, galima jį pasiimti ir prie natūralaus vandens telkinio. Geriausia išsirinkti ramų tvenkinį, kuris kuo mažiau banguoja. Taip pat patartina vengti upių – būsite tikri, kad šuns nepagaus srovė, be to, daugumai šunų drąsiau lipti į netekantį vandenį. Taip pat geriau susirasti nuožulnų krantą – nepatyrusiam plaukikui gali būti sudėtinga į vandenį įšokti, sakykime, nuo tiltelio, be to, gerai nežinant dugno ir nepatartina. Neleiskite šuniui šokti į vandenį, jeigu nežinote, koks tvenkinio dugnas.

Neverskite šuns lipti į vandenį – per prievartą įtemptas šuo vėliau dar ilgai vengs maudynių, taip pat savo noru nepraleis daugiau laiko vandenyje, o tik bandys kuo greičiau atsidurti krante. Kai kuriems šunims užtenka į vandenį įmesti jų mėgstamą žaislą ir augintinis plaukia jo pasiimti, tačiau kitiems gali prireikti daugiau laiko. Neskubėkite.

Po maudynių atvirame vandens telkinyje stebėkite šunį – ar nepasireiškia alergija. Patariama namuose kailį nuskalauti švariu vandeniu. Taip pat pasidomėkite tinkama apsauga nuo erkių – ne visos erkes atbaidančios priemonės yra veiksmingos po kontakto su vandeniu.

 G. Kavaliauskaites nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą