2018 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Ankstyvoji šuns socializacija

© Gabija Vyšniauskaitė

Šuns socializacija vadinamas jo supažindinimas su įvairiais aplinkos dirgikliais, stresą keliančiomis situacijomis. 



Apie socializaciją rašėme ir anksčiau (http://meile-laksto-keturiomis-kojomis.blogspot.com/2018/03/suns-socializacija-kaip-nepersudyti.htmlhttp://meile-laksto-keturiomis-kojomis.blogspot.com/2018/08/socializacija-per-atostogas.html), bet ši tema yra labai plati, todėl norime atkreipti dėmesį į teisingą jauno šuniuko socializaciją.

Gana dažnai šunų mylėtojai neturi galimybių gyvai kreiptis į dresuotoją ir sulaukti profesionalios pagalbos. Kita vertus, šuns socializacija nėra tokia sudėtinga, kad to nebūtų galima atlikti be dresuotojo pagalbos.

Socializacija yra tam tikrų elgsenos taisyklių nustatymas. Socializuotu šunimi šiuo metu laikomas toks augintinis, kuris geba tinkamai elgtis skirtingose situacijose, t.y. nerodyti agresijos ar nerimo ženklų bei nekelti nepatogumų, norint su juo pasirodyti mieste ar darbe. Ir nors ne visi šunų šeimininkai planuoja savo augintinius vestis į miesto centrą ar į svečius, tai nereiškia, kad socializacijos nereikia – jei tik yra galimybių, socializuoti būtina ir vienkiemyje gyvenantį šunį. Viena vertus, dėl to, kad niekas nežino, kada pasikeis aplinkybės ir augintiniui teks persikraustyti į miestą; kita vertus, dėl to, kad atsakingai socializuotas šuo lengviau įveiks sunkumus, atsiradusius pasikeitus namų aplinkai (įsigijus dar vieną šunį, remontuojant namus ar gimus kūdikiui).

Kad socializacija vyktų sėkmingai, pirmiausia reikia nuspręsti, ko norime iš šuns. Priklausomai nuo to, ar leisime šuniui bendrauti su kitais gyvūnais ir žmonėmis, keisis socializacijos modelis.

Dauguma šunų šeimininkų nori augintinio, kuris būtų draugiškas (bet ne per draugiškas) žmonėms ir kitiems gyvūnams, kitaip sakant, kad šuo nerodytų agresijos, tačiau ir per daug nesiveržtų bendrauti.

Tokiu atveju socializacijos esmė yra: 
1) supažindinti šunį su kuo daugiau skirtingų situacijų, taip didinant šuns pasitikėjimą ir mažinant galimybes pasireikšti agresijai; 
2) išmokyti šunį suvaldyti emocijas ir kreipti dėmesį į šeimininką, o ne į aplinkos dirgiklius (kitus šunis ar žmones).

Pirmąjį tikslą pasiekti galima šuniuką supažindinant su skirtinga aplinka ir situacijomis. Nereikia persistengti, kad augintinis nepavargtų nuo įspūdžių, tačiau derėtų bent 1-2 kartus per savaitę apsilankyti naujoje gatvėje, kavinėje arba supažindinti su naujais paviršiais, tiltais, laiptais.

Jeigu oro sąlygos ar šeimininko sveikata neleidžia ilgiau pasivaikščioti, visuomet galima skirti laiko socializacijai namuose – internete surasti įvairių garsų įrašų, ant žemės numesti kokį nors daiktą, link šuniuko paridenti kamuolį.

Dažna jaunų šuniukų socializacijos trūkumo priežastis – nenoras vestis augintinį į lauką, kol jis dar nėra pilnai paskiepytas. Viena vertus, vakcinos padeda sukurti stiprų imunitetą, kita vertus, jeigu šuniuką vedžiosite atsakingai, ribosite jo kontaktą su neskiepytais šunimis, augintinis  išvengs užkrečiamųjų ligų. Ir atvirkščiai – nesocializuotas šuo dažnai yra didesnė bėda, nei socializuoto šuns šlubuojanti sveikata.

Taip pat reikėtų skatinti šunį ėsti ir žaisti kuo įvairesnėje aplinkoje – taip jis išmoks atsipalaiduoti ir sies skirtingas situacijas su geromis emocijomis.

Tačiau nebūtina visuomet užsiimti su šunimi – kartais galima paprasčiausiai nueiti į parką ir prisėsti ant suoliuko, nesiūlant augintiniui jokio užsiėmimo. Augintinis turi suprasti, kad šeimininkas ne visada yra pasirengęs veikti kažką įdomaus.


Norint, kad šuo valdytų emocijas, kai horizonte pasirodo kiti šunys ar žmonės, reikia nuo mažų dienų mokyti jį tinkamai reaguoti. Patartina vos tik pamačius, kad augintinis susidomėjo aplinka, nukreipti jo dėmesį į save (šeimininką). Galima pasitelkti žaislus arba skanėstus, kad palengva  susiformuotų asociacija: dirgiklis = skanėstai/žaislai iš šeimininko. Vėliau galima liepti įvykdyti nesudėtingą komandą arba skirti laiko žaidimui su šunimi.

G. Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą