2018 m. vasario 6 d., antradienis

Ar šunų parodos – tik išrinktiesiems?

© Gabija Vyšniauskaitė

Dalyvavimas šunų parodose apipintas įvairiausiais mitais. Nors kai kurie jų yra arti tiesos, tačiau visokie išsigalvojimai šunų mylėtojus gali be reikalo gąsdinti bei atgrasinti nuo šio daug kam smagaus hobio.
Taigi, laikas pakalbėti apie šunų parodas ir jas supančias legendas – kas yra tiesa, o kas ne?




Parodos skirtos tik kilmingiems šunims

Taip, tai tiesa – norint dalyvauti šunų parodoje, augintinis turi turėti parodos organizatorių pripažįstamus kilmės dokumentus. Tačiau gana dažnai pradedantieji parodų dalyviai mano, kad kilmingas šuo būtinai turi būti „čempionų vaikas“. Ne, nebūtinai – jis tik turi turėti kilmės dokumentus. O tai, ar giminės medyje – čempionai, ar šiaip žinomos kilmės šunys, įtakos vertinimui neturi: teisėjas vertina šunį čia ir dabar – tokį, koks jis yra.

Jeigu turite augintinį be kilmės dokumentų, taip pat galite su juo ateiti į parodą, tačiau tik kaip žiūrovai. Nors dalyvauti ir neleidžiama, dauguma parodų organizatorių sutinka, kad išauklėti šunys būtų atsivedami į parodos teritoriją.

Parodoje šunį būtinai turi rodyti vedlys (hendleris)

Nors šiuo metu ir populiaru samdyti vedlį, kuris gerai išmano šuns demonstravimo parodoje subtilybes, tai nėra būtina. Jeigu šeimininkas pakankamai gerai jaučiasi ringe, neturi „scenos baimės“ ir nepasimeta parodų taisyklėse, vedlio neprireikia. Kita vertus, jeigu šeimininkas nepasitiki savo jėgomis ir stresą perduoda šuniui, susirasti vedlį gali būti gera mintis. Taip pat naudinga lankyti parengiamąsias „ringo pamokas“, kuriose parodoms ruošiamas ir šuo, ir šeimininkas. Kai kurie šeimininkai, norėdami kuo daugiau laiko praleisti su savo augintiniu, nepraleidžia progos kartu būti ir parodos ringe.

Parodose vertinama šeimininko apranga

Toks įspūdis gali susidaryti stebint pasirodymus ringuose – dauguma dalyvių (ypač profesionalūs vedliai) renkasi specialiai parodoms skirtus kostiumėlius, segasi patogias kišenes šuns skanėstams, perka parodų pavadėlius. Tačiau ringe pirmiausia yra vertinamas šuo, o vedlio apranga, jei tik ji yra tvarkinga, vertinimui įtakos neturi. Kostiumėlis neprivalomas – iš dalyvių reikalaujama tvarkingos aprangos, kuri netrukdytų tinkamai pristatyti šunį, o teisėjui – jį vertinti.

Parodų reikia tik šunų veisimui

Parodų įvertinimų reikia, norint veisti šunis, nes tinkami vertinimai leidžia dviejų šunų palikuoniams gauti kilmės dokumentus. Tačiau tai nėra vienintelis dalyvavimo tikslas – daug kam patinka galimybė laimėti prizus grupės konkursuose ir Best in show programoje (parodos finalas).

Kiti dalyvauja, kad šuo būtų kuo labiau socializuotas ir pripratęs prie skirtingų situacijų bei aplinkų.
Kai kuriems šeimininkams parodos padeda įveikti baimes, kiti padeda baimių atsikratyti savo šunims. Kita vertus, dalyvavimas parodoje nėra privalomas netgi norint, kad šuns palikuoniai gautų kilmės dokumentus – vietoje dalyvavimo parodoje galima kreiptis į kinologijos klubą dėl šuns veislės apžiūros.

***
Nors šunų parodos ir apipintos mitais, šis konkursas jau seniai tapo ne tik renginiu, skirtu gauti veisimui reikalingus įvertinimus, tačiau ir bendraminčių susitikimo vieta.

 Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą