2018 m. kovo 20 d., antradienis

Šuns ir šeimininko mokymas: kaip išsirinkti dresuotoją?

© Gabija Vyšniauskaitė

Šiuo metu dresūros kursų pasiūla kaip niekada didelė – to priežastis yra kasmet auganti paklausa, ypač didesniuose šalies miestuose. Kaip ir kitos sritys, dresūra tampa verslu, svarbiu pajamų šaltiniu dresuotojams bei dažnai nemažu galvos skausmu šeimininkams, nežinantiems, kokį dresuotoją pasirinkti.




Dresuotojų kontaktus (kartais ir su komentarais bei rekomendacijomis) rasite internete, tačiau derėtų pasitikrinti, ar dresuotojas priklauso kinologijos klubui, ar yra Lietuvos kinologų draugijos dresuotojų sąrašuose. Pasidomėkite jo sukaupta patirtimi – kai kurie dresuotojai pateikia informaciją apie išklausytus kursus. Vis dėlto, jei minėtos informacijos nerandate, tai nereiškia, kad žmogus nepatikimas – ne visi specialistai skelbia informaciją apie save ar nori priklausyti kinologų organizacijoms.

Pirmas ir turbūt efektyviausias žingsnis yra pasikalbėti su jus dominančiu dresuotoju. Per pirmą pokalbį turėtų paaiškėti ne tik paslaugų kainos bei pamokų trukmė, bet ir tai, ar su dresuotoju jums „pakeliui“: nebijokite klausti visko, kas domina, nes dresuotojo jums reikia būtent tam, kad atsakytų į visus rūpimus klausimus.

Kvailų klausimų nėra, o pirmas pokalbis yra skirtas išsiaiškinti, ar konkretus dresuotojas jums tinka – jeigu norite išspręsti specifinę problemą arba šunį paruošti pagal tam tikrų varžybų normatyvą, ne visi specialistai jums galės padėti.

Tokiu atveju galima paprašyti rekomendacijų – dresuotojų mūsų šalyje dar nėra daug, visi daugiau ar mažiau yra susipažinę su kolegų darbu ir požiūriu į šuns bei šeimininko mokymą.

Taip pat būkite pasirengę atsakyti į klausimus apie savo šunį ir su jo auginimu bei būsima dresūra susijusias aplinkybes.

Dresuotojas iš jūsų tikisi sąžiningų atsakymų – tik taip galės padėti jums ir jūsų augintiniui. Jeigu jaučiate, kad per mažai vedžiojate šunį, naudojate netinkamą pavadėlį ar ne taip mokote komandų, tai ir paminėkite.

Kažką nuslėpti nuo dresuotojo ir tikėtis kokybiško rezultato yra tas pats, kaip nuvykus pas gydytoją nutylėti dalį simptomų ir tikėtis, kad jis vis tiek nustatys ligą.

Tiesa, patyrę gyvūnų specialistai „permato“ šeimininkus, tačiau norint pasiekti gerų rezultatų ir taupant laiką, verčiau nenutylėti nieko, kas darytų įtaką jūsų augintinio dresūrai. Be to, dresuotoju reikia pasitikėti, nes kitaip bus sunku perimti jo taikomus dresavimo būdus.

Dresuotojas nebūtinai turi būti varžybų ar konkursų nugalėtojas – nors tai ir būtų puikus įrodymas, kad specialistas geba pasiekti rezultatų, tačiau jeigu ieškote namuose iškylančių problemų sprendimo, jums padėti gali gerai elgsenos problemas išmanantis specialistas, kuris varžybose nedalyvauja, o kartais – ypač jei auginate pirmą gyvenime šunį – paprasčiausiai daugiau patirties turintis šuns šeimininkas.

Būtų puiku, jei galėtumėte be šuns nuvykti bent į vieną dominančio dresuotojo užsiėmimą – įsitikintumėt, ar jums pakeliui. Gali būti, kad dresuotojo metodika jums patiks, tačiau „nesutaps biolaukai“ – kažkas kliudys bendrauti ir tiek.

Kita, vis dar pasitaikanti problema – dresuotojas naudoja kitokius dresūros metodus ir remiasi kitokia dresūros „filosofija“, nei deklaruoja. Jeigu jau lankote pamokas ir jos jums nepatinka, nutraukite užsiėmimus ir ieškokite kito dresuotojo. Jeigu nėra galimybės jį rasti savo mieste, gal verta pavažinėti tolėliau arba paprašyti pamokų internetu.

 Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą