2018 m. rugsėjo 25 d., antradienis

Kaip išsirinkti gerą šunų veislyną?

Šunų mylėtojai nuolat primena: norint įsigyti šunį su kilmės dokumentais, tai padaryti reikėtų veislyne. Viskas kaip ir aišku – išsirinkus norimą veislę, belieka susirasti veislyną. Tačiau... nuo ko pradėti? Kaip išsirinkti iš kelių veislynų? Kokį veislyną vadiname geru?



Dažnai girdimi patarimai, kad „geras šunų veisėjas yra tas, kuris veisia, norėdamas pagerinti veislę, kuris veisia ne dėl pinigų, kuris veisia tik geriausius šunis“. O kaip tą sužinoti? Tiesiog paklausti, „ar jūs veisiate tik dėl pinigų?“ Skamba komiškai, tačiau kartais sužinoti tiesą gali būti sudėtinga. Be to, tuomet kyla ir papildomų klausimų – o kas, jeigu žmogus veisia tik dėl pinigų? Ar tikrai blogai, jeigu jo veislyne gimsta daug vadų? O jeigu tie šuniukai be dokumentų?

Šie ir kiti klausimai neduoda ramybės būsimiems šunų šeimininkams. Kiekvienas atvejis individualus, todėl kategoriškų atsakymų į šiuos klausimus nėra. Tačiau tam tikros gairės galioja visiems pirkėjams.

• Geram veisėjui rūpi šunų sveikata ir gerovė

Tai yra turbūt svarbiausia gero šunų veisėjo savybė. Galima ginčytis dėl šuniukų išvaizdos, dresūrai skiriamo laiko, bet gyvūnų sveikata – prioritetas. Tai reiškia, kad šunys turi būti tikrinami veterinarų, laiku vakcinuojami ir, priklausomai nuo veislės, jiems turi būti atliekami sveikatos ar genetiniai tyrimai. Todėl verta pasidomėti veislei būdingomis ligomis (gali būti, kad tokių ir nėra). Kilus klausimams, geras veisėjas turėtų gebėti bendrais bruožais apibūdinti veislei būdingas ligas ir kodėl atlieka (arba neatlieka) tam tikrus tyrimus.

• Geram veisėjui šuo rūpi visą jo gyvenimą

Veisėjas turėtų pasikalbėti su šuniuko pirkėju ir apie nenumatytas situacijas – aplinkybes, kurios gali priversti grąžinti šunį arba ieškoti jam naujų namų. Dažnai sakoma, kad veisėjas turėtų pasiimti nebenorimą auginti šunį atgal. Deja, tai ne visada įmanoma – be to, ką daryti veisėjui, jeigu naujieji šeimininkai po kiek laiko grąžintų kelis šuniukus vienu metu? Vis dėlto, dauguma atsakingų veisėjų primygtinai prašo, nusprendus nebeauginti šuns, pirmiausia susisiekti su jais. Jie gali padėti išspręsti problemą ir rasti naujus namus šuniui, nes pažįsta daugiau šios šunų veislės mylėtojų.

• Geram veisėjui svarbus šunų charakteris

Šuns charakteris yra viena iš savybių, svarbių norint džiaugtis gyvenimu su šunimi. Geri veisėjai stengiasi veisti šunis, kurie savimi pasitiki, yra neagresyvūs, neturi baimių arba kitų elgesio problemų. Nors dalis šunų elgsenos problemų atsiranda dėl netinkamos dresūros arba jos trūkumo, geras veislynas stengiasi užtikrinti ankstyvąją šuniukų socializaciją bei tokį jų tėvų parinkimą, kad būtų kuo mažesnė tikimybė, jog šuniukai paveldės bailumą ar agresyvumą.

• Geras veisėjas stengiasi padėti

Įsigydami šuniuką, įsigyjame ir šeimos narį. Todėl nenuostabu, kad auginant šunį kyla įvairių klausimų apie priežiūrą, dresūrą ir sveikatą. Rinkitės tokį veisėją, kuris nusimano apie šunis ir gali atsakyti į rūpimus klausimus (jeigu nežinos atsakymų, žinos, kur galite kreiptis).

• Gero veislyno šunys turi kilmės dokumentus


Žodis veislynas savaime reiškia, kad jame veisiami veisliniai šunys, vadinasi, jie turi kilmės dokumentus. Tačiau verta priminti, kad, prieš perkant šuniuką, derėtų išsiaiškinti, kokios šunų mylėtojų organizacijos dokumentus jis turi, kad vėliau, norint dalyvauti parodose ar varžybose, nekiltų problemų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą