2018 m. spalio 9 d., antradienis

Išsiskyrimo nerimas arba kodėl šunys kaukia?

© Gabija Vyšniauskaitė

Seime kilus kalboms apie norą nutildyti namuose paliktus šunis, dalis šunų šeimininkų sunerimo. Ne vienas turime patirties su namus niokojančiais, kaukiančiais ar lojančiais augintiniais. Deja, dauguma šunų mylėtojų neturi pasirinkimo ir kasdien vis tiek turi eiti į darbą, už durų palikdami neramų augintinį bei mintyse prašydami kaimynų nepykti.



Tačiau ne viskas beviltiška – šunims ir jų šeimininkams kartais galima ir padėti.

Išsiskyrimo nerimui būdinga elgsena, kai namuose likęs vienas, stresą patiriantis šuo loja, cypia, kaukia, gadina ir graužia daiktus. Sudėtingesniais atvejais šuo gali nevalingai šlapintis arba tuštintis, drebėti, pradėti gausiai šertis. Kai kuriais atvejais veterinarijos specialistai gali paskirti šuniui nestiprių raminamųjų. Nors vaistai neturėtų būti pirmas (ir vienintelis) sprendimo būdas, jie padeda stiprų stresą išgyvenantiems šunimis, tačiau vaistai yra tik pagalbinė priemonė.

Lengviausia išeitis būtų paprasčiausiai nepalikti šuns vieno. Tačiau tai dažniausiai ilgainiui sukelia dar daugiau bėdų – šuo, kuris šalia visuomet turi šeimininką, yra kartu imamas į darbą, atostogas ir pas draugus, galiausiai neišmoksta būti vienas. Situaciją dar labiau sunkina tai, kad, mokant šunį pasilikti vieną, šeimininkas dažniausiai negali skirti laiko pripratinti šunį prie vis ilgesnių buvimo vienam laikotarpių ir iš karto palieka jį visai darbo dienai.

Kartais išsiskyrimo nerimą paaštrina netinkamas šeimininkų elgesys. Dažniausios klaidos yra ilgi atsisveikinimai su šunimi prieš išeinant ir pernelyg džiaugsmingi pasisveikinimai sugrįžus. Taip sukeliamos per didelės emocijų bangos, kurios įtvirtina asociacijas, jog šeimininko išėjimas yra liūdnas ir nuobodus, o grįžimas tampa džiaugsmingu apdovanojimu už... visos dienos lojimą. Todėl iš namų išeikite ir sugrįžkite ramiai.

Kad šuo nebepatirtų streso ir įprastų būti vienas, reikia, kad jis susietų šeimininko išėjimą su gerais dalykais;  pasitikėtų savimi būdamas vienas; išeikvotų savo energiją prieš pasilikdamas vienas.

Kad šuo šeimininko išėjimą pradėtų sieti su gerais dalykais, išeidami palikite jo mėgstamiausių skanėstų ar žaislų. Jeigu šuo nesiskundžia apetitu, per kelias savaites galima susieti šeimininko išėjimą su skanėstais. Kaskart, susiruošę išeiti pro duris, paberkite saują skanėstų ant žemės arba narve. Ilgainiui šuo pradės koncentruotis į skanėstus, o ne į faktą, kad jūs išeinate.

Reikia išmokyti šunį būti vieną. Tai reiškia, kad šuo gali būti uždarytas kitame kambaryje ir paliktas graužti skanėstą, žaisti su žaislais arba ėsti. Stenkitės nekreipti į šunį dėmesio tada, kai jis prašo žaidimų – kad augintinis atprastų prašyti dėmesio. Įsigykite žaislų, į kuriuos galima įberti sauso ėdalo granulių. Jeigu šuo neėdrus, ėdalą palikite tik žaisluose, kad šio susidomėjimas maistu išaugtų.

Kitas svarbus mokymosi pasilikti vienam elementas yra mokymas būti narve. Nors dauguma šunų mylėtojų susiraukia vien užsiminus apie narvą (apie tai rašėme http://meile-laksto-keturiomis-kojomis.blogspot.com/2018/01/kai-seimininkai-narvo-bijo-labiau-nei.html ), narvas yra vienas  lengviausių išsiskyrimo nerimo problemos sprendimo būdų, nes šuo išmoksta ramios elgsenos savo „namuose“. Be to, būdamas ribotoje erdvėje jis nesusižeidžia ir nerizikuoja sugadinti daiktų.

Šunims, linkusiems į išsiskyrimo nerimą, padeda išlaikymo pratimai – sėdėt, gulėt, vieta ir pan., mokantys šunį palaukti apdovanojimo. Nors jie nėra tiesiogiai susiję su šuns buvimu vienam, jie skatina savikontrolę ir mažina streso hormonų išsiskyrimą, kai šuo turi laukti. Turint laisvo laiko, galima „nujautrinti“ šunį (kelis kartus išeiti iš namų ir vėl pareiti) ir tuomet jis pradės kreipti mažiau dėmesio į patį išėjimo faktą, nes tai nebereikš išsiskyrimą ilgam.


Kai kuriems šunims padeda įjungta muzika. Vieniems reikia matyti, kas dedasi už lango, kitiems kaip tik geriau likti namuose su kuo mažiau dirgiklių. Prireiks laiko išsiaiškinti, kas geriausia jūsų šuniui ir koks metodas efektyviausias. Jeigu nesate tikri, kaip šuo elgiasi paliktas vienas, galite įjungti kompiuterio kamerą – vaizdo įrašas kartais pateikia siurprizų.

G.Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą