2018 m. gruodžio 18 d., antradienis

Veislės populiarumas jai kenkia

© Gabija Vyšniauskaitė

Atrodo įprasta, kad kai kurios šunų veislės yra labai populiarios, kai tuo tarpu kitos – menkiau atpažįstamos ir lieka nuošalyje. 


Turbūt net ir šunimis nesidomintys žmonės lengvai apibūdintų Sibiro haskį, Jorkšyro terjerą ar biglį. Prie jų dar galima pridėti „vilkšunius – reksus - leses - bethovenus“...

Iš pirmo žvilgsnio, populiarumas lyg ir neblogai, bet, pažvelgę į tai plačiau, galime pastebėti nerimą keliančių dalykų.

Veislės populiarumas pirmiausia reiškia staiga išaugusią paklausą. Pastaroji skatina pasiūlą. Deja, Lietuva nėra tokia didelė, kad staiga parūpintų šuniukų visiems norintiems, o „čia ir dabar" madingo augintinio užsigeidę būsimieji šeimininkai neturi nei laiko, nei motyvacijos palaukti šunelio ar jį pirkti užsienyje. Todėl neturėtų stebinti ir staiga skelbimų portalus užplūstantys tokios paklausos vaisiai – šuniukai, gimę vien tik iš noro kuo greičiau juos parduoti. Kuo populiaresnė veislė, tuo daugiau neaiškios kilmės šuniukų atsiranda. Ir šiuo atveju nekalbu apie kilmės dokumentus – šuneliai dažnai neturi paprasčiausio skiepų paso ar taip reikalingo kontakto su žmogumi. Juk jie tėra greitam pardavimui skirta prekė.

Kadangi populiarios veislės bangos paveikti pirkėjai dažniausiai tėra suinteresuoti įsigyti „haskį mylėnomis akimis" ar „jorkšyriuką vaikams pažaisti", o staiga verslo nišą atradusiam pardavėjui terūpi parduoti prekę, niekas nesigilina į šuns veislės savybes.

Vėliau interneto forumus užplūsta nuplėšytų tapetų ir apgraužtų stalų kojų nuotraukos, o mielas pūkuotas šuniukas išauga į neauklėtą šunį, kuris teikia daugiau rūpesčių, nei džiaugsmo. Teko girdėti ir tokių nelaimingų šeimininkų planus savo šunims – leis jiems atsivesti vieną ar dvi šuniukų vadas, kad jas pardavus, atsipirktų šuns padaryta žala. Deja, bet labai tikėtina, kad tinkamai užauginti šuns nemokėjęs šeimininkas lygiai taip pat nemokės pasirūpinti daugybę rūpesčių keliančia šuniukų vada.

Kita veislės populiarumo banga – besipildančios gyvūnų prieglaudos. Ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje atsiranda specializuotų tam tikros šunų veislės (ar jos mišrūnų) gelbėjimo organizacijų. Tai logiška netinkamo sprendimo seka – paskubomis, dėl grožio įsigytas šuo vėliau tampa našta. Nesupraskite neteisingai - kai kurie šunys gyvena puikų gyvenimą, tačiau tendencija aiški, ypač sekant skelbimų portalus: bigliai ir haskiai, puošę naujai įrengtus namus prieš keletą metų, dabar užpildo prieglaudų socialinių tinklų puslapius.

Atsakingi šunų veisėjai tokios padidėjusios šuniukų paklausos nelaukia – tai tik dar labiau sunkina gerų šeimininkų paieškas, o pirkėją skatina ieškoti  pigesnio šunelio „daugyklose". Šunų veislynai dažnai pralaimi konkurencinėje kovoje, nes pirkėjui terūpi mažesnė kaina. Kita vertus, tai tampa savotišku būsimųjų šeimininkų filtru.

Staigiai padidėjusi veislės populiacija sukelia ir kitų problemų - dažnai veislė įgyja blogą reputaciją. „Visi bigliai pabėga iš namų", „visi haskiai graužia sienas" ir kiti panašūs mitai greitai įsišaknija. Nesvarbu, kad dažniausiai dėl jų atsiradimo kalti tinkamai šunų neauklėję šeimininkai – galiausiai nukenčia visa veislė. Kartais tokie mitai priveda prie šunų veislių draudimų ir neveiksnių draudžiamų šunų veislių sąrašų.

Todėl prieš rekomenduodami savo mylimiausią veislę, pagalvokite, ar tikrai norite, kad ji populiarėtų.

Pixabay.com.nuotr.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą