2019 m. kovo 20 d., trečiadienis

Kas yra geras veisėjas?

©Skaiva Jasevičiūtė 

Anksčiau jums rašiau apie daugintojus, kuriems šunys yra tik pinigų šaltinis. Jų gyvenimo moto – „pagaminti šuniuką daug pastangų nereikia“, kuriuo vadovaudamiesi jie kergia bet ką su bet kuo, parduoda jums mišrūnus, panašius į veislinius, už 200-500 eurų ir smagiai nusiplauna rankas, palikę jus vienus su ką tik įsigytu šunimi.





Komentaruose apie daugintojus ne vienas su kinologija susijęs žmogus puolė rašyti, kad tokio tipo žmonių yra ir tarp registruotų oficialių veisėjų, kurie veisia šunis su kilmės dokumentais ir kuriems tai ne hobis, ne meilė, o tiesiog pasipelnymo šaltinis.
Uždirbti pinigų iš šuniukų vados tikrai nėra nuodėmė, tai normalu, tačiau, uždirbus tuos pinigus, visiškai pamiršti tą vadą, mano manymu, yra neatsakinga.

Deja, tai tiesa, tarp oficialių veisėjų irgi yra neatsakingų žmonių, jie kaip tas deguto šaukštas, gadinantis visą medaus statinę, ir verčiantis paprastus žmones nusivilti šunų veisėjais.

Mano mylimoje šunų veislėje irgi yra veislynas, kuris „kepa“ šuniukus vieną po kito, kartais parduoda juos ligotus, esu girdėjusi kalbų, kad tas pats veislynas sukergia savo patinus su kalėmis be dokumentų, užsirašo mišrūnų vadą savo vardu ir, įforminę dokumentus, pardavinėja kaip veislinius. Bet tai tik mane pasiekę gandai, kurių įrodyti negaliu, todėl belieka tikėtis, kad tai tik išgalvota kažkieno netiesa.

Kaip atskirti gerą veisėją nuo blogo?

Išties tai labai sunku. Negali pasitikėti gandais, nes kartais veisėjai apkalba vieni kitus, vedini pavydo ar konkurencijos.  O paprastam žmogui, nusprendusiam įsigyti šuniuką, tai praktiškai neįmanoma.

Tačiau yra keli esminiai dalykai, kuriuos jūs turite žinoti ir, pirkdami naują šeimos narį, turite reikalauti iš veisėjo.

1.Skiepai.

Jei veisėjas siūlo jums įsigyti nevakcinuotą ir mikroschema nepaženklintą šuniuką – bėkite. Ir dar bėgdami rėkite.  Juokauju, bet visi veisėjai privalo jums parduoti vakcinuotus ir „čipuotus“ šuniukus. Ir ne jaunesnius nei 8 savaičių amžiaus. Kartais veisėjas leidžia pasiimti šuniuką, kai jam 9-10 savaičių, tokiu atveju paskutiniu skiepu kartu su pasiutlige turėsite pasirūpinti patys, tačiau turite teisę reikalauti, kad veisėjas jums parduotų visiškai vakcinuotą šuniuką.

2. Informacija.

Jei veisėjas neklausia jūsų apie jūsų namus, aplinką, kurioje šuniukas gyvens – bėkite. Geram veisėjui rūpi, kur ir kaip gyvens jo išveistas augintinis. Geras veisėjas su jumis ilgai kalbės, prieš sutikdamas parduoti jums savo šuniuką. Geras veisėjas visada bendraus ir po šuniuko pardavimo, patars visais šuniuko auginimo klausimais.

3. Dar – informacija.

Geras veisėjas visada mielai jums papasakos, kokie yra šuniukų tėvai, kokie yra jūsų pasirinktos šunų veislės minusai, kokiomis ligomis dažniausiai serga jūsų pasirinktos veislės šunys. Blogas veisėjas informaciją slėps arba tik girs jūsų pasirinkimą. Geras veisėjas tikrai noriai ir ilgai su jumis diskutuos, o ne tik norės jums iškišti savo šunį.

4. Sutartis.

Perkant kilmingą šuniuką tarp veisėjo ir pirkėjo visada yra pasirašoma šuns perdavimo sutartis.  Geras veisėjas toje sutartyje nurodys ne tik jūsų pareigas, bet ir savo atsakomybę: kas nutiktų, jei šuniukas susirgtų genetine liga; kas nutiktų, jeigu jūs nebenorėtumėt auginti šuns. Geras veisėjas visada pasirūpins, kad jo išveistas šuniukas neatsidurtų gyvūnų prieglaudoje, kad žmogus, įsigijęs jo šuniuką, pasirūpintų, kad šis augtų sveikas ir tinkamoje aplinkoje. Visi šie dalykai yra įrašomi į sutartį, kuri apsaugo ir jus, ir veisėją nuo įvairiausių atvejų. Visada reikalaukite sutarties, domėkitės jos sąlygomis, skaitykite ją, kai perkate šunį. 

5. Sveikata.

Geras veisėjas niekada neduos jums sergančio šuniuko. „Jis čia dabar viduriuoja nuo streso“, – sako veisėjas. Neimkite tokio šuns, nes gali būti, kad jis viduriuoja ne nuo streso, o nuo virusinės ligos, kurios nesugebėjo suvaldyti veisėjas. Visada nusipirkę šuniuką nuvežkite jį į veterinarijos gydyklą apžiūrai, per pirmas dvi paras pastebėję šuniuko ligą, kurią jis atsinešė iš veislyno, galite sutarti su veisėju dėl šuns grąžinimo ar gydymo išlaidų kompensavimo (tai irgi įtraukite į sutartį).

6. Parodų liūtai.

Geras veisėjas niekada jums nežadės, kad jūsų įsigytas šuniukas bus tikrų tikriausias parodų nugalėtojas, absoliučiai visų parodų nugalėtojas, nes geras veisėjas supranta, kad negali to užtikrinti.  Jis gali jums pasakyti, kad šuniukas perspektyvus, kad neturi esminių veislės trūkumų. Tačiau net pačiuose geriausiuose veislynuose ir nuo pačių tituluočiausių tėvų gimsta visiškai paprastų šuniukų, kurie kartais laimi, o kartais ir pralaimi. Veisėjas, žadantis stebuklingą parodų karjerą, arba dar labai jaunas ir nepatyręs, arba... meluoja, arba yra burtininkas ir mato ateitį.

O pabaigai – bendraukit! Kuo daugiau bendrausite su šuniuko veisėju, tuo labiau pajusite: geras jis ar blogas. Nepirkit šuniuko iš bet kur ir greitai – tai rimtas spendimas, kuris įtakos jūsų gyvenimą dešimčiai ar net daugiau metų. Todėl kalbėkitės ir atraskite patį geriausią šunį iš pačio geriausio veislyno su pačiu geriausiu veisėju, kuris net vidury nakties, jums paskambinus su kvailu klausimu, nepyks, o kantriai paaiškins, ką daryti. Kuris mylės jūsų šunį beveik taip pat stipriai, kaip mylite jūs.

1 komentaras: