2019 m. balandžio 30 d., antradienis

Tas baisusis žodis BROKAS

©Skaiva Jasevičiūtė 

Kai savo paskutinei taksų vadai ieškojau naujų šeimininkų, susidūriau su dviejų tipų žmonėmis.

Vieni labai išsigandę klausinėjo, ar mano šuniukai neturi broko. Kiti, priešingai, klausė, gal vadoje yra brokuotų šuniukų, kuriuos būtų galima įsigyti pigiau.



Kas gi yra tas BROKAS ir ar jo reikia bijoti perkant sau augintinį?

Veislės broku yra vadinamas šuns nukrypimas nuo standarto. Paprasčiau sakant, kiekvienas šuo turi savo veislės standartą, kuriame yra smulkiai aprašyta, kaip turi atrodyti kiekvienas veislės atstovas.

Nukrypimai nuo standarto reiškia, kad toks šuo nėra idealus savo veislės atstovas, todėl jam nederėtų tęsti savo giminės, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jis nebus idealus namų augintinis.

Brokuoti šuniukai negali dalyvauti šunų parodose, nes ten teisėjo būtų diskvalifikuoti, jie negali būti veisiami, tačiau daugiau jie niekuo nesiskiria nuo kitų šuniukų, arba skiriasi nežymiai.

Net pačiuose geriausiuose veislynuose gali pasitaikyti brokuotų šuniukų, nuo to nėra apsaugotas nei vienas veisėjas.

Koks brokas dažniausiai pasitaiko?
  1. Dantys. Tam tikrų šunų veislių blogas sąkandis arba net ir vieno danties trūkumas yra laikomas broku. Tačiau jūsų namuose šuniukas be vieno danties gyvens puikų gyvenimą ir visiškai nesijaus, kad yra prastesns už kitus.
  2. Kailis. Minkštesnis, šiurkštesnis, trumpesnis ar ilgesnis kailis, nei aprašyta veislės standarte, taip pat laikomas broku. Jums auginant tokį šunį namie galbūt reikės dažniau rūpintis jo priežiūra (arba kaip tik mažiau, priklauso nuo veislės), gal jūsų šuo neatrodys toks išpuoselėtas, kaip parodiniai jo veislės atstovai, tačiau jo gyvenimo kokybei tai nekenks.
  3. Spalva. Yra veislių, kurių standarte griežtai aprašytos kailio arba akių spalvos, šuniukas, gimęs su nors kiek kitokia spalva, laikomas brokuotu, tačiau jo gyvenimo kokybei tai visiškai netrukdo.
  4. Sėklidės. Kartais nutinka, kad patinukų sėklidės nenusileidžia į kapšelį ir lieka kirkšnyje arba pilvo ertmėje. Kartais taip būna su viena sėklide, kartais su abiem. Tokie šuniukai vadinami kriptorchais ir negali būti veisiami. Įsigijus tokį šuniuką jį reikia kastruoti, nes senatvėje kriptorchai turi didesne tikimybę susirgti sėklidžių vėžiu.
  5. Uodega. Kartais šuniukai gimsta su deformuota uodega, tai vadinama „uodegos lūžiu“, tokia uodega vizga taip pat gerai, kaip ir visos kitos uodegos, tačiau šunų parodoms netinka.

Kaip matote, brokas nėra toks jau baisus baubas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Veisėjai šuniukus su broku parduoda žymiai pigiau ir jūs ramiai sau auginate kilmingą šunį su visais kilmės dokumentais, tačiau su menku nukrypimu, kuris kartais net nematomas plika akimi.

Žmonėms, kurie nenori savo šuns veisti ir dalyvauti parodose, tai puikus pasirinkimas auginti tikrą tam tikros šunų veislės atstovą. Yra veisėjų, kurie bijo žodžio brokas (skamba tikrai nemaloniai) ir savo šuniukus skirsto į PET ir SHOW klases (namams ir parodoms).

Geras šunų veisėjas, parduodamas jums šuniuką, visada išsamiai paaiškins apie jo trūkumus, todėl nebijokite brokuotų šuniukų, nes, jei žmonėms kas pradėtų klijuot tokias etiketes, idealiais būtų vos vienas kitas.

G. Kavaliauskaitės nuotr.


1 komentaras:

  1. maža pastabėlė . kai kurios sąkandžio problemos nėra tokios jau nekaltos . jei iltinis dantis remiasi į dantenas , tai arba kels šuniui diskomfortą , arba prireiks veterinaro intervencijos .

    AtsakytiPanaikinti