2019 m. spalio 22 d., antradienis

Kaip pasiruošti šuniukui, arba ką pamirštame?

©Aistė Matiukaitė, čekoslovakų vilkšunių augintoja

Išsprendus klausimą, kokią šuns veislę pasirinkti, atlikus rimtą veisėjų ir vados atranką, pats laikas ruošti namų darbus šuniuko atvykimui. Tai bene smagiausias laikas – laukimas. Tos paskutinės ramios, kasdienės akimirkos, kurias galime išnaudoti ieškodami svarbios informacijos. Taigi, pradedam.

















TAISYKLĖS

Naujas šuniukas atkeliauja pas mus kaip baltas popieriaus lapas ir jam būtinos jūsų namų taisyklės. Jos turi įsigalioti iškart, o geriausia – dar pakeliui parsivežti mažojo keturkojo. Tai vienas dažniausių klausimų: kada pradėti auklėti šuniuką? Nedelskit, tik jam įlipus į jūsų automobilį vertėtų susipažinti su naujo žaidimo taisyklėmis. Dalis jų turi būti nubrėžtos iškart – naują įprotį suformuoti lengviau, nei pakeisti esamą. Todėl verta dar prieš atkeliaujant keturkojui namuose susitarti – ar šuniukas galės miegoti lovoje, ar galės šokinėti ant žmonių ir lipti ant rankų, kokios pagrindinės komandos bus naudojamos (ateik ar pas mane?), kas vedžios šuniuką ryte, o kas – vakare? Labai pravartu esminius susitarimus pakabinti ant šaldytuvo – reikalui esant, nereikės ieškoti teisybės, ar galima šuniuką leisti į lovą, ar ne, nes šis klausimas jau buvo aptartas, ir meilios akys nepakeis ankstesnių susitarimų. 


DRESŪRA


Dažnai vienas kriterijų, pasirenkant šuniuką – ar jis lengvai dresuojamas, ar protingas? Tačiau žmonių kalba tariant, visi norime, kad šuo gerai mokėtų pagrindines komandas (ateik, palauk, sėsk, gulk). Komandų galima išmokyti savarankiškai, tačiau, kad šuo jas vykdytų ir sunkesnėmis aplinkybėmis (parke, mieste), naudinga lankyti bent jau pradinį jaunų šuniukų dresūros kursą. O dresuotojų turime daug ir skirtingų – tiek patirtimi, tiek naudojamais dresūros metodais. Todėl dresuotoją ar dresūros mokyklą vertėtų pasirinkti dar iki atsivežant šuniuką namo. Bet kaip išsirinkti? Būkit drąsūs, rašykit jūsų mieste esantiems dresuotojams žinutes su klausimais, prašykite galimybės apsilankyti pamokose dar be šuns. Atvykę gyvai galėsite pamatyti, kaip yra dirbama, ar jums priimtinas trenerio darbo būdas, ar jis kalba ir dėsto mintis jums suprantamai. Kadangi šiandien trenerių daugėja, svarbu bent minimaliai įsivertinti, kokią kompetenciją jis turi. Ar yra LKD pripažintas dresuotojas? Galbūt turi kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus kitose žinomose kinologų institucijose Lietuvoje ar užsienio šalyse? Kaip dažnai lankosi seminaruose, praktinėse dirbtuvėse, kuriuose atnaujina savo žinias? Kiek yra dirbęs su jūsų veislės šunimi, ar žino jo specifiką (instinktus, polinkius, paskirtį)? Ne mažiau svarbus kriterijus – ar sutampa trenerio ir jūsų auros. Ir tikrai pasitaiko, kad, renkantis dresuotoją, nugali ne kompetencija, bet asmeninis įspūdis. Treneris turi būti autoritetas jums, jis turi būti tas, su kuriuo rasite bendrą kalbą. Kodėl ieškoti trenerių iš anksto? Kai šuniukas jau pagyvena pas jus, gali atsirasti tam tikrų elgsenos problemų, įpročių. Darbas su esamo elgesio korekcija atima daugiau laiko – tuomet dresuotojo prireikia čia ir dabar – nebelieka prabangos rinktis. Naujojo gyventojo auklėjimo klaidoms geriausia prevencija – tinkamai pasirinktas dresuotojas, dresūra nuo kuo ankstesnio amžiaus.


INVENTORIUS


Tikriausiai smagiausia veikla yra pirkti įvairiausius reikalingus, o kartais ir nelabai, bet mielus daiktus naujajam šeimos nariui. Kas sudaro „startinį paketą“? Pirmiausia, naudinga paklausti veisėjo, ką jis perduos su šuniuko kraiteliu ir kokių daiktų reikia, atsižvelgiant į jo veislę. Kiekvienam mažam šuniui reikės indo vandeniui ir maistui, antkaklio, petnešų, ilgo ir trumpesnio pavadžio, žirklių nagams, šukų pagal kailio specifiką, „palučių“ (jeigu šuo mokytas reikalus atlikti namuose ant minkšto paviršiaus), žaislų. Taip pat svarbu iš anksto paruošti guolį arba šuns būsimą vietą. Jeigu planuojate naudoti narvą, jis jau turi būti namuose šuniukui į juos atvykus. Jeigu sutarėte, kad šuo miegos su jumis lovoje, jis vis tiek turėtų turėti savo guolį, kur galėtų ilsėtis vienas. Taip pat, jeigu namie yra laiptų ar kambarių, į kuriuos šuo neturėtų eiti, naudinga iš anksto pasirūpinti varteliais. Jeigu planuojate keliauti su augintiniu, automobilyje reikės narvo arba grotų, kurios skiria saloną nuo bagažinės. Jeigu šuo keliaus salone – vardan saugumo reikėtų jį prisegti saugos diržu. Na, o spalvingų žaislų namuose bėgant laikui...


VETERINARAI


Užsukti į veterinarijos kliniką tenka bent kartą per metus – periodiškai skiepytis. Šiam vizitui verta pasirinkti kliniką, kurioje yra skiriama daugiau dėmesio šuns gerai asociacijai veterinarijos klinikoje sukurti. Tačiau, jeigu pasirinkote veislę su polinkiais į tam tikras sveikatos problemas (alergija, epilepsija ir kt.), toje srityje besispecializuojantį veterinarą būtų gerai susižinoti iš anksto. Geriausia tartis su savo veisėju ar kitais šią šunų veislę auginančiais žmonėmis. Taip pat svarbu nusižiūrėti kliniką ir specialistą, į kurį ramia širdimi galėtumėte kreiptis traumos atveju. Dažniausiai liūdniausi scenarijai susiklosto, kai, prireikus pagalbos, specialisto ieškoma forumuose ar Facebook grupėse. Žinoma, žmonių patirtis ir rekomendacijas sužinoti verta, tačiau medicininiais klausimais geriausia būtų kreiptis į žmones, kurių patirtis jums atrodo patikimiausia, o nuomonė – objektyviausia. Geras veterinaras ar veisėjas patars, kokią pirmosios pagalbos vaistinėlę su savimi turėti. Vasarą galite neišvengti bičių įgėlimų ir kitų alerginių reakcijų, šuo gali susižaloti leteną užlipęs ant stiklo, todėl visada pravartu po ranka turėti dezinfekuojamo skysčio, tvarsliavos.


MAISTAS


Dažniausiai veisėjas kartu su šuniuku duoda jam įprasto maisto kelioms dienoms, kad mažyliui pakeitus vietą būtų mažesnis stresas skrandžiui ir šis gautų įprastą pašarą. Pasidomėkite, ką dabar ėda šuniukas – geriausia bent pradžioje augintinį maitinti taip, kaip jis buvo maitintas veislyne. Jeigu planuojate keisti mitybos būdą (iš sauso maisto į RAW/Barf ar atvirkščiai), pasidomėkite, kaip tinkamai pervesti šunį į kitą mitybos būdą, atsižvelgiant į amžių, veislę ir kt. Patartina pasiskaityti tam skirtą literatūrą – patarimai Facebook gali būti paremti viena konkrečia žmogaus patirtimi, o ne medicininėmis žiniomis. Jeigu planuosite šuniuką šerti mėsa, verta jos tiekėjus susirasti iš anksto, gauti rekomendacijas, taip pat pasiruošti vietos šaldymo kameroje. Kadangi mažų šuniukų virškinimo sistema yra jautresnė, tikrai nenorėsite to vargo dėl viduriavimo ar vėmimo, jei šersite netinkamai ar apskritai per greitai ir neteisingai pakeisite mitybą.


VIEŠBUTIS


Naują šeimos narį anksčiau ar vėliau teks palikti laikinai priežiūrai – jūsų atostogų ar komandiruočių metu. Šunys dažnai patiria išsiskyrimo nerimą, stresą, kai yra paliekami vieni ir dar nežinomoje vietoje. Todėl labai naudinga dar prieš įsigyjant šuniuką aplankyti kelias vietas, kurios siūlo laikiną augintinių priežiūrą. Įsivertinkite, ar šios paslaugos teikėjai turi kompetenciją užsiimti su šunimis, kokia jų patirtis, kokios gyvūnų laikymo sąlygos. Ar yra garantija, kad prireikus veterinarinės pagalbos, yra iš anksto susitarta su budinčiu veterinaru ir kokia jo kompetencija. Ypač naudinga šuniukai esant mažam į būsimą viešbutį ar laikiną apsistojimo vietą jį nuvežti susipažinti su aplinka, palikti pusdieniui ar dienai. Taip šuniukas bus pasiruošęs jūsų atostogoms ir lengviau susitaikys su jūsų nebuvimu šalia. Taip pat reikia nepamiršti, kad viešbučiai turi ribotą augintinių, kuriuos gali prižiūrėti vienu metu, skaičių, todėl keliones ir viešnagę reiktų planuoti ir rezervuoti iš anksto. 


Nuotr. Aistės Matiukaitės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą