2019 m. spalio 9 d., trečiadienis

Ko labiausiai nemėgsta veisėjai? (2 dalis)

©Skaiva Jasevičiūtė, šunų veisėja

Praėjusį kartą rašiau, kokie dalykai gali supykdyti šunų veisėją dar iki jums įsigyjant šuniuką. Šį kartą metas papasakoti, kas ne itin patinka veisėjams, kai jūs šuniuką jau parsivežate namo ir auginate patys. Aš nekalbu apie tokius veisėjus, kurie parduoda šuniuką ir jį pamiršta, tikiuosi, tokių yra mažuma.




Nei vienam veisėjui nepatiktų, jeigu jo šuo būtų marinamas badu, neprižiūrimas, mušamas, nemylimas, apie tai aš net nekalbėsiu, nes tikiu, kad šiais laikais to beveik nebebūna. Tačiau būna kitų subtilių dalykų, kurie „lengvai“ nervina daugelį veisėjų.

Į PARODAS NEBEISIM

Kartais būsimi šuniuko savininkai veisėjui prižada aukso kalnus ir nupiešia puikią būsimo šuniuko parodų karjerą. Veisėjas patiki ir parduoda geriausią šuniuką iš vados šiems daug žadantiems šeimininkams. Ir tada paaiškėja, kad tai buvo tik kalbos. Šeimininkai neįvertino to fakto, kad laiko parodoms nėra, šuns parodų karjera dažnai baigiasi net neprasidėjusi. Geriausias vados šuo gulinėja ant sofos, veisėjui truputį skauda širdį. Jis bando šunį į parodas pasiimti pats, bet tai irgi tampa sudėtinga. Taip kartais tikrai nutinka, todėl pasistenkite niekada veisėjui nežadėti to, ką gali būti sunku ištesėti. 

O MES EISIM Į PARODĄ

Ši frazė labai džiugina daugelį veisėjų, nebent ją pasako šeimininkas, kuris specialiai ieškojo šuniuko namams, o ne parodoms, ir būtent tokį gavo iš veisėjo. Veisėjas, turėdamas šuniukų vadą, mato, kurie šuniukai gali dalyvauti parodose, o kurie ten bus tik vidutiniokai. Taip, šuo gali neturėti diskvalifkuojančių trūkumų, tačiau žvaigžde ir laimėtoju jis nebus, todėl toks šuniukas parduodamas namams, kartais net už mažesnę kainą. Ir kai toks šuniukas pradeda eiti į parodas, veisėjui labai apmaudu, jog šeimininkai apie parodas nepagalvojo prieš įsigydami šuniuką, nes dabar jam tenka juos vis guosti, kodėl šuniukas nėra nugalėtojas.

O AŠ INTERNETE SKAIČIAU...

Veisėjas, dirbantis ne vienerius metus, savo žinias dažniausiai tobulina seminaruose, mokymuose, jis domisi veterinarija, šunimis ir viskuo, kas susiję su jo veisle. Ir kai šuniuko šeimininkas pradeda ginčytis su juo, remdamasis faktu „O aš internete skaičiau“, tai, patikėkit, labai nervina. Nebijokit pasitarti su savo veisėju prieš maitindami, dresuodami, kirpdami ar darydami bet ką kito, ką pamatėte internete.

MŪSŲ BERNIUKAS IEŠKO KALYTĖS

Veisėjas parduoda patinuką šeimai, jis ten smagiai sau gyvena, kol kažkam iš šeimos netopteli, kad jų šuo vis dar „nekaltas“, ir jie nusprendžia skelbimų puslapiuose ar socialiniuose tinkluose paieškoti jam merginos, na, kad vyras turėtų vyriškų džiaugsmų. Pirmiausia, ne visus šunis reikia kergti, net jei jie ir turi kilmės dokumentus. Antra, šunų pasaulyje viskas surėdyta taip, kad čia damos ieško kavalieriaus, o ne atvirkščiai. Kalės šeimininkas renkasi patiną savo kalei pagal jo sveikatą, giminės medį, parodų pasiekimus. Visi skelbimai apie patinus, ieškančius kalės, rodo šeimininkų neišmanymą ir daro gėdą jūsų veisėjui. Na ir dar paminėsiu, kad vieną kart gyvenime iškergtas patinas tikrai netaps sveikesnis ir laimingesnis.

NUSPRENDĖM „PADARYT“ VIENĄ VADĄ DĖL SVEIKATOS

Norit sunervinti savo veisėją – parašykit jam šitą žinutę. Tai yra labai senas mitas, bet vis atsiranda žmonių, kurie nusprendžia užkrauti savo kalei visus nėštumo, gimdymo ir kitus vargus, nes įsivaizduoja, kad ji bus sveikesnė. Nebus! Todėl nežaiskit, šunų veisimas nėra pramoga jums ar jūsų vaikams (Oi, kaip bus faina, mažiukai šuniukai namuose, mūsų dukrytei patiks!).  Jei norit veisti savo kalytę, paprašykite veisėjo patarimų ir jis jums papasakos, ką prieš tai reikia atlikti, ko tikėtis ir kas nutinka, kai tampi veisėju.

JAM NESIGAUNA NUMEST SVORIO, NES JIS TOKS

O va šunų antsvoris, lygiai taip pat kaip ir žmonių, kenkia jų sveikatai. Ir kai šeimininkai labai myli savo šuniuką šis tampa storas. Tada rūpestingas veisėjas vis bando jums pasakyti, jog vertėtų sumažinti maisto porciją. Ir tada prasideda: „Jis nieko negauna, jis toks yra“, „Bet juk jis taip gailiai žiūri“, „Man širdis neatlaiko, jis visada alkanas.“

Taip, dažniausiai šuo visada alkanas, bet šuo pats nesupranta, kodėl jam sunku vaikščioti, arba kodėl jis nebegali pasilaižyti savo pilvuko – jūsų, mieli šeimininkai, darbas yra „pasodint jį ant dietos“ jo paties labui. Ir neaiškinkit veisėjui, kad „jis toks“ , jis normalus, o jūs, būtent jūs, neturit valios ir sąžinės.



G. Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą