2020 m. spalio 28 d., trečiadienis

Leiskime jiems būti šunimis

Mūsų šunys gimė būti šunimis. Džiaugtis gyvenimu ir džiuginti mus. Tik ar visada žinome, koks tas šuniškas džiaugsmas? Ar gali būti, kad tai, kas teikia džiaugsmą mums, šunims tėra kančia ir stresas... 


Kalbėdami apie gerovę, visi vienu balsu smerkia smurtą ir žiaurų elgesį su gyvūnais. Tačiau žiaurų elgesį su gyvūnais labai dažnai supranta kaip jiems sukeltą fizinį skausmą, traumas ar fizines bausmes. Kad gyvūnas gali patirti ir kitokias, ne vien fizines, kančias, dažnai pamirštama.

O juk gyvūno gerovė stipriai pažeidžiama ir tuomet, kai nukenčia jo emocinė savijauta, psichinė sveikata. Plika akimi šių pažeidimų, skirtingai nei fizinių traumų, nepastebėsi.

Ką patiria į kampą įvarytas šuo? Koks stresas jį apima, kai nepajėgia suvokti, kas vyksta? Kai nežino, kaip ištrūkti iš pavojingos situacijos ir nejaučia šeimininko paramos bei padrąsinimo?

Negana to, kad šeimininkai ne visada paiso, o kartais ir neišmano, kokie yra fiziologiniai šuns poreikiai, emocinę augintinio savijautą jie laiko nelabai svarbia ir nekreipia į tai dėmesio. Kai kurie netgi „neperskaito“ savo ištikimiausio draugo kūno kalbos, nepastebi jo siunčiamų signalų.

Kad taip elgiasi nemažai šunų šeimininkų, galima įsitikinti pasižvalgius po virtualią erdvę – žmonės mėgsta rodyti „smagius“ vaizdelius.

Štai filmukas, kaip įmigusiam šuniui pučiama į šnerves – girdėti smagus juokas, kai sutrikęs gyvūnas pašoka, bando susigaudyti, kur esąs. Kitas „pikantiškas“ vaizdelis: šuo prisimerkęs, priplojęs ausis – filmuojamas ant jo nosies nutūpęs drugelis. 

Spalio pabaigoje pasipila helovino, vėliau – Kalėdų nuotraukų šimtai su briedžio ragais, raudonomis klounų nosimis ant mopsų snukelių, skalbinių ir kitokiais segtukais šunų ausyse ir kailyje. O jeigu to per maža ir nejuokinga – net žybsinčių (!) lempučių girliandomis ant šuns kaklo. 

Šunys protingi.

Šunys mus myli.

Šunys iškęs daug ką, kad tik šeimininkui būtų smagu.

Tačiau jie gimė būti šunimis – leiskime jais būti.

Su nuoširdžiausiais linkėjimais, Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras

Pexels.com nuotr.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą