2022 m. spalio 30 d., sekmadienis

Atostogų svajonės išsipildymas

Prisipažinkime, vieni dažniau, ypatingai dabar, darganotu rudens oru, kiti rečiau, mintims nuklystame tobulų atostogų link... Galbūt jos jau štai, visai ne už kalnų, o galbūt, kaip širdį šildanti svajonė, laukia savo valandos. Tačiau ar kada susimąstėte, kokios jos, tobulos atostogos, šuns akimis?


Galbūt tingesnis jūsų keturkojis mielai pasirinktų kelionę į Turkijos ar Egipto viešbutį, kuriame „viskas įskaičiuota“. Ten, kur šilta ir kur prieiga prie maisto neribojama. Atostogoms puikių potyrių pridėtų kasdienės SPA procedūros (būtinai – pėdučių masažas) bei ilgos saulės vonios smėlėtame paplūdimyje. Įspūdžiams sustiprinti – terasa arba balkonas, iš kurio atsiveria nuostabus jūros vaizdas. Bet ar tikrai?

Naminiai gyvūnai augintiniai „atostogas“ supranta kitaip, nei žmonės. Vargu, ar šuniui svarbu užkariauti Himalajų viršukalnes, aplankyti Brano pilį, padaryti asmenukę Maldyvų paplūdimy. Keturkojis draugas bus laimingas, galėdamas lydėti savo šeimininką į visas šias keliones, tačiau jam svarbiausia – būti su jumis. Laikas su savo žmogumi – štai tobulų šuns atostogų receptas. Augintiniui net ilgesnė iškyla miške gali tapti švente, o pasivaikščiojimas pajūriu – laimės viršūne.

Jeigu iškylos į mišką ar Lietuvos pajūrį jums nepakanka ir norite su savo augintiniu nukeliauti toliau, apgalvokite kai ką iš anksto.

Turbūt svarbiausia: kad šuo galėtų mėgautis bet kuria kelione, jis turi būti sveikas ir jaustis patogiai. Todėl pravartu dar prieš išvyką apsilankyti pas veterinarą bei įsitikinti, jog augintinis nejaučia jokių negalavimų. Taip pat svarbu įvertinti šuns galimybes. Vieni šunys pėstute gali lengvai įveikti dešimtis kilometrų, o kiti nėra tam fiziškai pasirengę. Vertėtų nepamiršti ir klimato. Šunys toli gražu nėra tropikų karščio mėgėjai, tačiau ne visi nudžiunga ir išvydę sniego pusnis. Todėl šeimininkas turi rimtai įvertinti, ar kelionė nepakenks augintinio sveikatai, ar nesukels diskomforto. Jei esi  atsakingas šeimininkas, nepamirši ir vaistinėlės. Jeigu labai atsakingas – gal net lankei pirmosios pagalbos mokymus. Apgyvendinimu, tikriausiai, taip pat pasirūpinai iš anksto.

Pasirūpinus keturkojo komfortu, šuns ir šeimininko atostogų norai gali būti lengvai suderinami. Telieka apsispręsti, kokia kelionės kryptis patogiausia augintiniui bei mieliausia jūsų širdžiai.

Vis dažniau gyvūnų mylėtojai renkasi keliones į kalnus. Tai suteikia puikią galimybę žmogui patirti naujų įspūdžių, o šunims ligi valios atsidžiaugti gamta ir buvimu su šeimininku.

Mums atostogų reikia, kad pabėgtume nuo rutinos, leistume pailsėti kūnui ir mintims. Na, o jeigu kasdienybė mums yra tokia miela, kad visai nesinori nuo jos sprukti? Tuomet peršasi išvada: jeigu šuo gyvena visavertį, laimingą gyvenimą, atostogos jam visai nebūtinos – brangiausias žmogus pasirūpins, kad augintinis gyventų nesibaigiančias atostogas.  Kaip kartą sakė kinologė bei nacionalinė LKD teisėja Justina Juškevičiūtė: „Laimingi šunys gyvena, o ne tik egzistuoja“.

Suteikime savo šunims tikrą, šunišką gyvenimą, kuo aktyviau dalyvaukime jame ir tai bus didžiausias džiaugsmas jų širdims bei jų nesibaigiančios atostogos. Pasimokykime ir mes iš savo keturkojų draugų matyti laimę paprastuose, tačiau didelę vertę turinčiuose, dalykuose.

Ieva Urbonaitė

Svetlanos Valuevos nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą