2024 m. liepos 22 d., pirmadienis

Šunų parodos: kodėl bendruomenė tampa svarbi?

Visai neseniai socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame rusų žaisliuko veislės šuns savininkė bei veisėja, ekspertizės ringe šiam išsigandus teisėjo, šunelį griebia į glėbį ir skaudžiai ranka jam suduoda. Šuo gailiai sucypia. „Šeimininkės“ tai nesustabdo...


Kas vyko toliau? Po gailaus šuns verksmo pasigirsta aplinkinių nuostabos ir įsiūčio šūksniai. Nedelsiant rašomas skundas šalies, kurioje vyko incidentas, kinologų klubui. Dalyvė diskvalifikuojama, jai suteikti šioje parodoje laimėjimai anuliuojami. Skundas pasiekia ir šios moters kilmės šalies kinologų organizaciją. Negana to, internete kilus nemažam šaršalui, liūdnai pagarsėjusi veisėja viešai gėdinama ir smerkiama, siekiama, jog pas ją gyvenantys šunys būtų išgelbėti. Gerbiami teisėjai, užkietėję šunų parodų dalyviai ir eiliniai internautai siekia atkreipti dėmesį ir dar kartą primena, jog svarbiau ir aukščiau visko – šuns gerovė! Nei vienas laimėjimas ar prašmatni rozetė neverti, kad išduotume mus mylinčias, amžinai mums ištikimas akis. Ir tai galima pasakyti ne vien apie šunų parodas ar varžybasa, bet ir apie bet kurią gyvenimo sritį.

Kodėl šiuo atveju šunų paroda atliko itin svarbų vaidmenį? Ogi todėl, kad visi planuojami veisti veisliniai šunys turi gauti tam tikrus įvertinimus parodose, kad šuniukai, kaip ir jų tėvai, turėtų kilmės dokumentus. Jei parodoje šuo rodo ryškius baimės požymius, tai verčia susimąstyti: gal šuns psichika nestabili. Viena priežasčių – netinkamomis sąlygomis gyvenantis, liaudiškai tariant, skriaudžiamas šuo. Šiuo atveju būtent taip ir buvo! Be to, tai paskatino susimąstyti, o kaip gyvena kiti jos šunys? 

Jei daugintojai, iš kurių mūsų tėvynainiai vis dar kartkartėmis perka šuniukus, taip pat, kaip ir ši moteris, o dažnai ir dar blogiau, elgiasi su savo augintiniais, mes to niekada nesužinosime. Smurtas ir kitos baisybės juk vyksta už uždarų durų. Šįkart šuneliui pasisekė – kinologų bendruomenė sureagavo. Skriaudikė  nubausta! 

Nors ir liūdna bei gėdinga ši istorija, ji vis tiek turi gėrio grūdą. Tai kinologų, parodų entuziastų empatija ir neabejingumas. Gražu, kad ši situacija sulaukė staigios reakcijos. Gražu tai, jog šunų parodų ar varžybų entuziastai renkasi meilę augintiniui ir nepalaiko nežmoniško elgesio. Gražu ir tai, jog šitaip susivienijusi bendruomenė gali pasiekti daug bei nubausti tuos, kurie renkasi smurtą.

Mūsų visų vienybė ir supratimas, jog ŠUNS gerovė yra svarbiausia – nepameskime šio grožio, puoselėkime meilę šunims, juk tai ir yra pagrindinis kinologijos tikslas.

Ieva Urbonaitė 

Pexels.com nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą