2018 m. lapkričio 20 d., antradienis

Svarbu ne tik šuniukas, bet ir kas jį parduoda

© Gabija Vyšniauskaitė

Planuojant įsigyti gyvūną augintinį – naują šeimos narį, nesunku save pagauti įsivaizduojantį mažą šuniuką, pirmą iš visos vados atbėgantį jūsų pasitikti. Arba šiek tiek tolėliau lūkuriuojantį, neskubantį sveikintis nedrąsų mažylį...




Kad ir ką bepasirinktumėte, pagaliau mažas šlapianosis užmiega jūsų glėbyje – keliaujate namo.

Ir vis dėlto, kad ši idilė taptų tikrove, jums reikia atlikti namų darbus. Jie ypač svarbūs, jeigu tai pirmasis jūsų šuo arba jei nepakankamai daug žinote apie pasirinktąją šunų veislę.

Nesigilinant į tai, iš kur pirksite šuniuką – žinomo ar visiškai naujo veislyno, patyrusio žmogaus ar dar tik auginančio pirmąją vadą, svarbiausia yra sklandžiai bendrauti.

Jeigu turite daug patirties ir veisėjo patarimų jums nereikia – pakaks pasitikėjimo, kad nuspręstumėte įsigyti šuniuką iš žmogaus, auginusio jį pirmuosius 2-3 gyvenimo mėnesius.

Kita vertus, mažiau patyrusiems šunų augintojams (arba norintiems pradėti dalyvauti šunų parodose, varžybose) veisėjo pagalba gali būti labai svarbi. Todėl, prieš pradedant svajoti apie pūkuotą šuniuką, užmiegantį automobilyje pakeliui į naujus namus, derėtų atvirai pasikalbėti su veisėju. Dauguma šunų veisėjų stengiasi geriau susipažinti su pirkėju, išsiaiškinti jo lūkesčius ir parinkti tinkamiausią šuniuką (arba atvirkščiai – nuspręsti jo neparduoti, pasiūlyti dar palaukti).

Tarpusavio pasitikėjimas – labai svarbus. Ir jūs taip pat pasvarstykite, ar žmogus, iš kurio planuojate įsigyti šunį, gebės atsakyti į jūsų klausimus? Ar jam rūpės tolimesnis šuniuko gyvenimas? O jeigu, auginant šuniuką, iškils sunkumų – ar susidursite su tylos siena, ar, atvirkščiai, sulauksite patarimų ir pagalbos?

Jeigu su šuniuko pardavėju sunku bendrauti, asmuo nekelia pasitikėjimo – geriau dar kartą pasvarstyti, ar verta iš jo įsigyti šuniuką. Ne visi veisėjai yra ekstravertai ir komunikacijos ekspertai, tačiau tai neturėtų trukdyti suprasti, ar žmogus yra atsakingas. Taip pat dauguma veisėjų pasirašo pirkimo-pardavimo sutartį, kurioje nurodoma abiejų šalių atsakomybė.

Keli paprasti klausimai, užduoti pardavėjui, gali padėti susidaryti aiškesnį bendrą vaizdą, ar jums ir veisėjui yra pakeliui:
  • Kodėl auginate šios veislės šunis? – turbūt ilgiausio atsakymo reikalaujantis klausimas, leidžiantis geriau susipažinti su veislės privalumais ir trūkumais bei veisėjo santykiu su veisle ir savo šunimi(s).
  • Ar galėsiu su šuniuku dalyvauti parodose ar varžybose?
  • Kas bus, jeigu šuniukas susirgs?


Naujiems šunų šeimininkams nuolat kyla klausimų dėl auginimo, dresūros, parodų ir kitų dalykų. Veisėjas neprivalo žinoti atsakymų į visus klausimus, tačiau turi kelti pakankamai pasitikėjimo, kad galėtumėte pasikliauti jo rekomendacijomis.

G.Kavaliauskaitės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą