2019 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Ko labiausiai nemėgsta veisėjai? (1 dalis)

©Skaiva Jasevičiūtė, šunų veisėja

Jūs jau žinote, kas yra šunų veisėjas. Tai žmogus, besirūpinantis, kad jūs galėtumėte įsigyti sveiką ir gerą jums patinkančios veislės šuniuką. Žmogus, kuris veisia atsakingai, tvarkingai ir prisiima atsakomybę už savo į pasaulį paleistas gyvybes. Žmogus, kuris jums atiduoda dalį savo širdies. Žinoma, veisėjų yra visokių. Tačiau dauguma jų labai nemėgsta keleto dalykų. Šiame tekste norėčiau papasakoti, ko labiausiai nekenčia dažnas šunų veisėjas.




KAINA

Pradėkim nuo pačios pradžios. Veisėjas sulaukė šuniukų vados, jis ją parodė socialiniuose tinkluose. Ir tada ateina TIE komentuotojai. TIE, kurie įsivaizduoja, kad šuniukas – lyg vaikiška kepurytė, parduodama mamyčių turgelyje. Ir TIE komentatoriai parašo po nuotrauka vieną vienintelį žodį: KAINA. Dažnu atveju net be klaustuko. Iškart sakau: veisėjai jūsų nemėgsta. Ir labai retu atveju jūs gausit šuniuką, parašę tik „Kaina“. Pas mane negausit jo niekada! Taip, aš suprantu, kad kaina yra svarbu, kad žmogus nori suplanuoti savo biudžetą, bet perkat ne bulves. Todėl būkit mandagūs ir parašykite bent kelis žodžius ir tik tada teiraukitės kainos. O jei jūs taip neturit laiko tiems keliems žodžiams, šuniuko jums nereikia, nes jam laiko teks skirti žymiai daugiau.

DOVANA

Dar tikrai nesužavėsit veisėjo jam parašydami: „Laba diena, šitą čia pas mus dukrytė Kamilytė  švęs savo ketvirtą gimtadienį spalio 3 dieną. Mums reikia šuniuko dovanų. Turit dabar?“  Aha, turim, specialiai kepam šuniukus kaip tortus jūsų šventėms. Nei vieno normalaus veisėjo nenudžiugins parašymas, kad jo šuo taptų vaikui dovana. Nei vieno! Šuo yra šeimos narys ir tėvai turi suprasti, kad tai bus jų atsakomybė. Vaikams žaislai greitai nusibosta, gyvi irgi, visas rūpestis labai greitai guls ant tėvelių pečių ir, prieš rašydami veisėjui, turite suvokti, kad priimat sprendimą dešimčiai metų. Kamilytei nupirkit žaislinį šuniuką, o dėl gyvo šuns priimkit rimtą visos šeimos sprendimą, protingai įvertinę savo laiko ir noro rūpintis gyvu padaru galimybes.  

OI, TIE VEISĖJAI...

Mane kiekvieną kartą paima realus siutas pamačius komentarą: „Tie šiuolaikiniai šunų veisėjai tik ir žiūri, kaip apgaut/pinigo užkalt/ šunis kankint ir t.t.“.  Jei jus nuvylė vienas veisėjas, nereikia šmeižti visų. Taip jau yra, kad tarp mūsų pasitaiko ir nesąžiningų veisėjų, mums dėl jų taip pat gėda, tačiau tai nereiškia, kad visi šunų veisėjai tokie. Juk nekaltinat visų pasaulio kirpėjų, kad kirpykloje jums nudegino plaukus? Arba visų pasaulio vairuotojų už vieną žioplio padarytą avariją? Tai nustokit peikti visus veisėjus. Tai labai erzina.

OI, JIS SISIOJA IR LOJA...

Visi be išimties veisėjai nekenčia šeimininkų, kurie, TIK įsigiję šuniuką, supranta, kad jis yra gyvas ir mažas. „Laba diena, čia Belutė pas mus tris dienas jau, bet, žinokit, ji loja ir cypia naktį ir sisioja ant kilimo! Ant kilimo, kurį man uošviai padovanojo vestuvių metinių proga. Nesitikėjau, kad taip bus, norim grąžinti Belutę ir susigrąžinti pinigėlius“.  Taip, daugumoje atvejų veisėjas šuniuką priims atgal ir atiduos pinigus (nes jis geras veisėjas), bet jis nekęs jūsų visa savo širdimi už tai, kad jo mylimas šuniukas turėjo su jumis, žiopliais, praleisti net tris dienas. O žiopliais dėl to, kad jūs nesugebėjot suvokti, jog gyvas mažas šuniukas nėra žaisliukas ir kad rūpintis juo reikia ir atleist mažas išdaigas reikia. Dėl dievo, paguglinkit prieš pirkdami šunį, visur rasit parašyta, kad maži šunys sisioja ir loja.  Tie, kurie myli kilimus labiau už šunis, nėra verti turėti šunį.

Bus daugiau.

G. Kavaliauskaitės nuotr.

3 komentarai:

  1. jeigu žmogus atsilupęs, tai jis negooglis, kad kažką sužinotei, nesgi " ir taip aišku, kaip šunį reikia auginti, prižiūrėti, auklėti". labai protingi visi esmi. todėl visai gera veisėjo praktika: pasisodini nemokšą ir paskaitai paskaitą, kaip ką reikia daryti, bent jau sumažu šuniuku. ir žiūrėk, kad užsirašytų, nes " ir taip atsiminsim" - nepaeis. jei nesutink su paskaita - visogero. ps. ir nepamirštam kontrolinių klausimų pvz: o jūs automobilį turite su kondicionieriumi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. atsiprašau , nepagavau ryšio . ką bendro turi šuniukas ir automobilis su kondicionieriumi ?

      Panaikinti
  2. Nesuprantu kodel kazkam turetu rupeti kaip jauciasi "veisejai"? Ar kazkam rupi kaip jauciasi kirpejai? Buhalteriai? Kareiviai? Tiesiog dirbkit savo darba ir nustokit kalbet apie savijautas. Jos niekam neidomios.

    AtsakytiPanaikinti